Kultura

Nišville u Aleksincu i Pirotu

Nišville ROMAJAM orkestra održaće koncert u Aleksincu u Sali  Centra za kulturu u utorak 19. septembra u 20 sati, a u sredu 20. septembra Nišville SPICH orkestar  nastupiće u Pirotu od 16:00 na platou ispred sportskog centra, u sklopu INTERREG Cooperation Day 2023, odnosno, programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević kaže da ROMAJAM orkestra čini dvadeset muzičara i da je nastao kao deo istoimenog  podržanog od strane EU programa: MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe), a u sklopu Creative Europe programa Music Moves Europe (MME) koji  je okvir za inicijative i akcije Evropske komisije u podršci evropskom muzičkom sektoru. MusicAIRE je, inače, prvenstveno zamišljen kao podrška oporavku evropskog muzičkog “ekosistema” – jednog od sektora koji su najviše pogođeni u Covid i postcovid periodu.

         – SPICH orkestar  je sastavljen od 10 muzičara a nastao je kao deo SPICH projekta koji je realizovan od strane Nišville fondacije i organizacije „Lokalno nasledstvo“ iz Pernika, a u sklopu INTERREGprograma prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Sastavni deo ovog projekta bila je i izložba tradicionalnih maski – zaključuje direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

foto Zoran Ćirić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker