Kultura

Nikola Nikolić – bard i brend Pirota

U prepunoj Galeriji “Čedomir Krstić” večeras je otvorena izložba slika i crteža legendarnog nastavnika likovne kulture Nikole Nikolića, čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag i svojim jedinstvenim primerom uticao na generacije pirotskih đaka da postanu i bolji ljudi. Jedan od učenika nastavnika Nikolice, kako ga svi u gradu znaju, sada  profesor književnosti Emilija Lilić, kazala je u svom nadahnutom govoru o radu nastavnika Nikolića  da je reč o bardu i brendu našeg grada. Ova izložba, kazala je ona, samo je još jedna potvrda da blago kakvo mi imamo u Pirotu, znamo da cenimo. 

 

-Uvek je bio skroman, tih i nenametljiv, kakav je i sada. Znalački nas je vodio kroz zakonitosti proporcija, zlatnog preseka, različitih tehnika. U svakoj generaciji on je stvarao svoje sledbenike, brojne portretiste, pejzažiste, slikare koji su bili nadahnuti njegovim impozantnim opusom. Nastavnik Nikola, svojim jedinstvenim poduhvatom za Ginisa – Knjigom vukovaca, ukazivao nam je posebnu čast. Radio je naše portrete i hvatao naše karaktere, emocije, strahove, naše unutrašnje borbe. Najteže od svega je bilo što nam je ostavljao jednu belu praznu stranicu da ispišemo svoje želje, svoje snove i da opišemo kako sebe vidimo negde u budućnosti. Na ovaj način on je generacijama mladih i talentovanih ljudi u Pirotu kazao, vi ste nam važni, vi nama vredite, ostanite ovde u ovom gradu, u ovom zemlji, ma kakva bila. Mnogo decenija kasnije pojaviće se fotografije najboljih učenika generacije na bilbordima. Nikola je bio preteča toga, ali na svoj poseban, kreativan, na produhovljen način. Dozvolite mi da kažem da je Nikola Nikolić jedan od bardova, jedan od brendova ovog našem malog mesta-poručila je Lilićeva.

 

O radovima nastavnika Nikole govorila je direktorka Galerije, istoričar umetnosti Radmila Vlatković.

 

Knjiga vukovaca

Nastavnik likovne kulture Nikola Nikolić poznat je javnosti po Knjizi vukovaca. Nikolić je radio portret svakog vukovca i po završetku škole ga poklanjao. Njegova zbirka portreta u Knjizi vukovaca, jedinstvenom poduhvatu, “broji” na stotine portreta dece, od kojih su sada mnogi uspešni doktori, profesori, uspešni privrednici…

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker