Gradska hronika

Nesvakidašnja lovačka priča: Lovcima ukrali odstreljenu divlju svinju u Babušnici!

Jedna uspešna lovačka priča iz Babušnice, ovih dana završila se potpuno nesvakidašnje. Grupi lovaca koja je lovila divlje svinje u ataru sela Raljin ukradena je lovina – divlji vepar od devedesetak kilograma. Vepar se nalazio na “rol baru” džipa parkiranog ispred seoske prodavnice u selu Dragince, gde su lovci nakon uspešnog lova svratili da se osveže. 

Kako Pirotske vesti saznaju, lovci su nakon uspešnog lova svratili do seoske prodavnice u selu Draginac kako bi se pohvalili meštanima i kolegama lovcima ulovom i osvežili nakon napornog lova. Vepar od devedesetak kilograma bio je ispred prodavnice na “rol baru” od džipa kojim su lovci išli u lov.

-Ovo je rutina svih lovaca koji love u ovom delu Babušnice. Nakon lova uvek se svrati na osveženje u lokalnu prodavnicu na “čašicu razgovora”, razmenu iskustava sa lovcima koji tog dana nisu bili u lovu. Lovci su se malo “zasedeli” odnosno zapričali, što su iskoristili nepoznati lopovi i čim je pao prvi mrak, ukrali im divlju svinju. Kada su izašli iz prodavnice nisu mogli da veruju je odstreljena divlja svinja – “dobila noge”- kaže za Pirotske vesti izvor iz Babušnice.

Foto/Ilustracija/pirotskevesti.rs

Oni su ovaj slučaj prijavili policiji koja traga za nesvakidašnjim lopovima.

 

Opasnost od trihinele!

Ipak, kako saznaju Pirotske vesti, istog dana na istom području odstreljena je divlja svinja za koju je utvrđeno da je zaražena trihinelom.

-Velika je verovatnoća da ukradeni divlji vepar i odstreljena divlja svinja kod koje je utvrđeno prisustvo trihinele, pripadaju istom čoporu, pa postoji opasnost da je i ukradeni vepar zaražen trihinelom, koja može biti veoma opasna po čovekovo zdravlje – kaže jedan iskusni lovac iz babušničkog kraja i dodaje:

-Svi lovci kada odstrele divljač, posebno divlje svinje, obavezno lovinu predaju ovdašnjem Lovačkom udruženju gde u komorama meso stoji sve dok se ne proveri da li je zaraženo trihinelom. Tek kada stignu rezultati da je sve u redu, onda se meso odstreljene divljači vraća lovcima i može se koristiti za ljudsku upotrebu, u suprotnom se uništava. Meso ukradenog vepra nije provereno na prisustvo trihinele pa postoji verovatnoća, s obzirom da verovatno pripada istom čoporu, da je i ono zaraženo trihinelom-kaže ovaj lovac.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker