Zanimljivosti

Neobičan susret na Šar planini – Planinari Vidliča fotografisali mečku i njene mladunce

Članovi planinarskog kluba Vidlič boravili su od petka do nedelje u Makeoniji, gde su se popeli do najvišeg vrha Šar planine, Titovog vrha i obišli Kanjon Matke blizu Skoplja. Na putu od Popove Šapke do Titovog vrha, koji se nalazi na 2.747 metara nadmorske visine, planinari su sreli i fotografisali medvedicu sa tri mečeta. U svojim ekspedicijama pirotski planinari do sada nisu nailazili na medvede.

Ivan Mladenović, potpredesdnik PD „Vidlič“, kaže da je za 12 godina planinarenja ovo prvi susret sa medvedima. „Često nailazimo na zečeve, srne, viđali smo zmije ali do sada nikada nismo naišli na vuka niti na medveda. Mečku i njene mladunce smo videli iz daljine, nismo se približavali i nismo ih ni na koji način uznemiravali“- rako je Mladenović.

Planinari Vidliča uskoro najavljuju još jednu ekspediciju. Četrdesetoro  planinara  krajem juna ide na Karpate. „ U Rumuniji ćemo boraviti šest dana i verovatno ćemo tamo viđati ovakve životinje. Tamo ima dosta medveda, tako da je ovo bila jedna vrsta pripreme za ekspediciju koja nas čeka“ – kaže, Mladenović.

PK Vidlič ima 160 članova a najveći broj Piroćanaca  priključio se klubu nakon izbijanja pandemije korona virusa, kada je članstvo gotovo trostruko uvećano.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker