Lokalna samouprava

Nemačka humanitarna organizacija ASB i grad Pirot doniraju vrednu opremu korisnicima u Pirotu

U okviru projekta “Stabilizacija i prevencija sukoba kroz promociju zapošljavanja i bolje socijalne usluge za ugrožene grupe na Zapadnom Balkanu (Srbija i Hercegovina i Srbija)”, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), a finansira nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i lokalne samouprave u Srbiji, sa korisnicima su potpisani ugovori o donaciji opreme za ostvarivanje dohodovnih aktivnosti, na osnovu sporazuma potpisanog između grada Pirota i organizacije ASB. 

Cilj ovog projekta je podrška socijalno ugroženim licima u Srbiji u ekonomskom osnaživanju, zapošljavanju, ostvarivanju dodatnog prihoda i povećanju zapošljivosti u oblasti poljoprivrede i zelene industrije, kroz donaciju poljoprivredne opreme u vidu plastenika i pripadajuće opreme. Pored opreme, korisnici će dobiti i stručnu terensku obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje. 

grad pirot

U okviru projekta, predviđeno je ekonomsko osnaživanje 9 pojedinaca u Pirotu. Korisnici grantova su pripadnici lokalnog ugroženog stanovništva, aktivni u sektoru poljoprivrede. Javni poziv biće objavljen na sajtu grada Pirota (www.pirot.rs ) i trajaće od 8. do 15. maja. Obrasci za prijavu mogu se uzeti u kancelariji br. 15 u zgradi Gradske uprave Pirot od ponedeljka 8. maja.

Projekat je finansiran specijalnim sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke i grada Pirota. Ukupna vrednost donacije korisnicima u Pirotu je 22.500 eura, od čega grad Pirot učestvuje sa 4.300. 

 Pored Pirota, projektom su obuhvaćeni i grad Leskovac, kao i opštine: Vladičin Han, Knjaževac i Medveđa. Pored Srbije, ASB ovaj projekat sprovodi i u Bosni i Hercegovini. Poljoprivreda je u svim projektnim opštinama najvažnija ekonomska aktivnost, ali još uvek nedovoljno razvijena i sastoji se od velikog broja malih seoskih domaćinstava u nepovoljnoj socio-ekonomskoj situaciji.

Nemačka humanitarna organizacija Arbeiter – Samariter – Bund je u Srbiji prisutna od 1999. godine. U periodu od 24 godine, kroz preko 50 projekata pomoć je dobilo oko 70.000 osoba. Ukupna vrednost implementiranih projekata je veća od 40 miliona eura, doniranih od strane Evropske Unije, Vlade Federalne Republike Nemačke, USAID i drugih institucionalnih i privatnih donatora.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker