Gradska hronika

Nema mesta strahu od radijacije

Stručnjaci Odeljenja za neeksplodirana ubojita sredstva (NOS) Centra za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije obišli su teren na kome se, po tvrdnjama meštana pirotskog sela Izvor, pre 15 godina za vreme NATO bombardovanja, odmah iznad sela, zarila velika raketa zbog koje i danas meštani Izvora strahuju da može doći do detonacije.

ACA_2534_resize
Panorama sela Izvor

Načelnik Odeljenja za NOS Srećko Gavrilović kazao je da su stručnjaci ovog odeljenja bave izviđanjem terena i procenom stanja.

Uradićemo snimanje i dubinsku detekciju avio-bombe, a odredićemo i pravac i dubinu na kojoj se nalazi avio-bomba, za koju doduše još uvek ne znamo sa sigurnošću da li postoji na ovom terenu, mada po tvrdnjama meštana raketa se nalazi upravo na terenu koga ispitujemo. Ono što mogu odgovorno da kažem jeste da ne postoje avio-bombe ili rakete koje su opremljene osiromašenim uranijumom. Ako ova bomba postoji na ovoj lokaciji, a to još uvek ne znamo pouzdano, znamo da ona ne sadrži osiromašeni uranijum. Sve “sumnjive lokacije” su ispitane još 1999. i 2000. godine i pouzdano znamo da ne postoji takva opasnost-kazao je Gavrilović.

izvor raketa
Mesto gde se po priči meštana zarila raketa

Meštani Izvora već 15 godina žive u strahu od neeksplodirane rakete, koja se zarila u brdo odmah iznad sela, na svega par stotina metara vazdušne linije od prvih kuća.

Jedan od meštana Izvora Mile Radovanović kaže da je više puta apelovao na nadležne da pomognu i da se raketa izvadi sa ove lokacije, ali da apeli još uvek nisu urodili plodom.

tekst i foto A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker