Lokalna samouprava

Nema mesta panici, rezultati nisu alarmantni, poručila ministarka Irena Vujović

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prisustvovala je sednici Štaba za vanredne situacije kao i Živko Babović ispred Sektora za vanredne situacije i Stefan Simeunović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. Gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije,  Vladan Vasić  kaže da su na  senici analizirane preporuke Štaba koje su još uvek na snazi.  Prema njegovim rečima uzorkovana  je voda iz sistema za vodosnabdevanje grada Pirota  i voda iz Nišave  i  svi rezultati su više nego dobri.

Gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije,  Vladan Vasić,  kaže, da je odlična vest da su rezultati ispitivanja kvliteta vazduha i vode dobri   i podsetio građane da od  juče popodne mogu onlajn da prate kvalitet vazduha i prisustvo amonijaka u vazduhu. Mobilna stanica je instalirana u industrijskoj zoni i svi građani mogu da prate te rezultate preko linka http://pirot.kosava.net/ , kao i druge parametre kao što su PM čestice . Granična vrednost koncentracija amonijaka u vazduhu je 100 a  rezultati ne prelaze 18, odnosno daleko ispod referentnih vrednosti. “Na osnovu rezultata kvaliteta vode i vazduha mi smo uputili izveštaj Institutu za javno zadravlje Milan Jovanović Batut i u toku dana ćemo po prijemu izveštaja odlučiti da li ukidamo preporuke i naredbe koje važe a koje se odnose na  radne organizacije, škole i vrtiće koji trenutno ne rade” kaže gradonačelnik Vasić. On je rekao da će sačekati zvanične izveštaje i Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta Batut i o tome će se  glasati tokom dana.  Prema njegovim rečima za sada sve ide u prilog tome da se situacija polako stabilizuje . “Vanrednu  situaciju još uvek nećemo ukidati dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni sa lica mesta što će svakako biti krizna situacija, potencijalo, kada počne uklanjanje kompozicije. Zbog toga je neophodna bliska saradnja između Sektora za vanredne situacije, Uprave za infrastrukturu železnice Srbije i MUP-a Republike Srbije. Uklanjanje će uslediti narednih dana a do tada ostaje na snazi vanredna situacija a sve su prilike da ćemo vratiti ljude redovnom životu – rekao je gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije,  Vladan Vasić.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović istakla je da je pravovremenom i adekvatnom reakcijom Grada i Štaba za vanredne situacije sprečena potencijalna  ekološka katastrofa. „Ministartsvo na čijem sam čelu je od prvog trenutka uključeno od kada se dogodio incident  i sve vreme su republički inspektori bili na konstantnoj vezi  sa Štabom za vanredne situacije i sa MUP-om. Na osnovu te saradnje je odmah odlučno da Ministarstvo u skladu sa nadležnostima postupa u ovakvim okolnostima, hitno smo poslali automatsku mernu stanicu koja je stigla i sinoć od 20 sati meri nivo amonijaka u vazduhu” – izjavila aje ministarka Vujović.  Ona je rekla da se u redovnim okolnostima prisustvo  amonijaka ne meri  u vazduhu i da je ova merna stanica prilagođena trenutnim okolnostima u Pirotu. “Nastavićemo da  iz sata u sat da izveštavamo građane. I kvalitet vode se konstantno ispituje i do kraja dana će biti obavljena još četiri merenja”-  najavila je ministarka Vujović.

„Sve moguće resurse i sve ono što mi kao Ministarstvo za zaštitu životne sredine možemo da uradimo  stavili smo na raspolaganje Štabu za vanredne situacije. Angažovali smo i Institut za metalurgiju Bor koji, takođe,  vrši  merenja i onog trenutka kada situacija bude bezbedna   i kada  Ministarstvo unutrašnjih poslova da jasan signal da mogu inspektori Ministasrstva za zaštitu životne sredine da priđu lokaciji tog trenutka kada budu uklonjeni vagoni  i cisterne, nakon toga će republički inspektori Ministarstva zaštite životen sredine uzeti uzorke iz zemljišta i onda će šira javnost biti obaveštena o rezultatima” – rekla je Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

“Ja sam pre svega iznenađena neznanjem pojedinih narodnih poslanika iz Narodne stranke  koji nisu pročitali osnovne članove  zakone. Kada se dogodi ovakva situacija  prvo ide transportna instpekcija na lice mesta, ministar zaštite životne sredine i ne sme da priđe, inspekcija koja prva izlazi ima posebna odela, posebne maske sa kkiseonikom, potpuno drugačija pravila i nadležnost. Ja sam danas ovde, juče je bio ministar Goran Vesić i ministarka zdravlja. Vrlo je važno da poštujemo ko, šta i kada radi i vrlo je važno da smo stalno prisutni. Važno je da je čitava Vlada prišla u skladu sa svojim nadležnostima, važno je da smo svi u konstantnoj komunikaciji i važno je kakvi su rezultati merenja. Građane Pirota, Bele Palanke i Niša ne zanima da li sam ja na terenu ali ih zanima da li je ta oprema na terenu adekvatno merila rezultate i da li imaju adekvatno izveštavanje i da se vrati život u normalu”, – kaže  ministarka  zaštite  životne sredine.

Gradonačelnik Pirota istakao je da se kao komandant Štaba za vanredene situacije našao u jednoj potpuno novoj ulozi i da je zahvaljujući saradnji sa Sektorom za vanrednu situaciju i saradanji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova reakcija bila  blagovremeno  i odgovarajuća. Što se tiče uklanjanja opasne kompozicije, formirana je ekipa u okviru Ministarstva za saobraćaj koja će koordinirati zajedno sa Eliksirom iz Prahova i  Kargo Srbijom, Transporterima i sa odsekom za infrastrukturu Železnica Srbije i oni prave redosled koraka za uklanjanje ovih vagona. “Mi nećemo ukidati vanrednu situaciju sve dok se vagoni potpuno bezbedno ne uklone”, rekao je Gradonačelnik Pirota.

Gradonačelnik je podsetio da je odmah nakon akcidenta bila nemoguća detaljna pretraga terena, bilo je nebezbedno da bilo ko pristupi terenu već je za to zadužena ekipa iz Niša. Prema njegovoj oceni novinar koji je obilazio teren je to učinio  neovlašćeno  i na taj način ugrozio svoj život. Telo koje je on pronašao bi svakako  bilo pronađeno tog jutra, kaže gradonačelnik. “Na žalost imamo dva smrtna slučaja. Obdukcija će potvrditi da li je su smrtni slučajevi povezani sa trovanjem.  Svi koji su zbrinuti su dobro i većina je otpuštena na kućno lečenje” – izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker