Lokalna samouprava

Nedovoljna iskorišćenost državnih podsticaja za razvoj poljoprivrede – Opada broj stoke u Pirotskom okrugu

Pirotski poljoprivrednici u velikoj meri, gotovo u stoprocentnom iznosu, koriste podsticaje lokalne samouprave, pre svega to se odnosi na sredstva iz Fonda za razvoj poljoprivrede grada Pirota, koji je u 2021. godini iznosio 56 miliona dinara. Nažalost, pored toga i redovnih davanja, subvencija, koja država obezbeđuje, mali je broj poljoprivrednika koji je aplicirao za ostale državne podsticaje u cilju unapređenja sopstvene proizvodnje. U prošloj godini bilo je samo pet korisnika sa teritorije celog Pirotskog okruga koji su aplicirali za državna sredstva. Direktor Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu, Goran Popović, kaže da su se poljoprivrednici uglavnom opredeljivali za kupovinu nove mehanizacije.

Kada je reč o subvencijama, oko tri stotine poljoprivrednih gazdinstava koristi subvencije za mleko u Pirotskom okrugu, i nešto više za genetičko unapređenje stočarstva – 7.000 dinara po ovci i 25.000 po grlu krave. Te subvencije koje daje država, kaže Popović, imaju značajan uticaj, ali cene na tržištu, pre svega cena mleka, uticale su da oni proizvođači koji su imali manji broj krava su prestali sa radom. Broj krava je smanjen, ali kvalitet grla je popravljen, tako da se sa manjim brojem grla u Pirotskom okrugu dobijaju veće količine mleka, što je i jedan od ciljeva.

U ovčarstvu i kozarstvu beleži se pad broja grla u Pirotskom okrugu, bez obzira na subvencije. Popović kaže da je situacija u drugim sredinama bolja, što je rezultat drugačije organizacije i načina odgoja. Prema zvaničnim podacima broj grla ovaca u Srbiji je u porastu, što nije slučaj sa Pirotskim okrugom.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker