Lokalna samouprava

Nedostatak inspektora zajednički problem u svim okruzima u Srbiji

Na sastanku koji je organozovao ministar  državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Martinović, načelnici 29 upravnih okruga razgovarali su o tekućim pitanjima i problemima koji se uglavnom odnose na nedostatak inspektora. Za razliku od većine načelnika koji su  kao jedan od problema u radu  naveli lošu saradnju sa lokalnim samoupravama, načelnica Pirotskog upravnog okruga je lokalne samouprave kojima ona koordinira, navela kao primer dobre prakse, bez problema u saradnji i soprovođenju odluka resornih ministarstava. Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga

Od 29 upravnih okruga na teritoriji Srbije, 17 je u  centralnoj Srbiji, 5 na Kosovu i 7 u Vojvodini. Stav svih načelnika okruga koji su prisutvovali sastanku sa ministrom Martinovićem  je, da bi preko državne uprave i Ministarstva, vidljivost načelnika okruga i da rad  ove institucije, trebalo podići na viši novo, kaže, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić i dodaje da su problemi u svim okruzima gotovo identični.

Ipak, prema njenim  rečima, za razliku od ostalih načelnika čije se primedbe odnose  na saradnju sa lokalnim samoupravama ona  je, u razgovoru sa ministrom, istakla izuzetno dobru saradnju sa lokalnim samoupravama u našem okrugu. „Istakla sam da ne postoje problemi u koordinaciji, dogovoru ni u sprovođenju odluka koje se odnose na Ministarstvo  državne uprave i lokalne samouprave ili neko drugo resorno ministarstvo gde se prepliću određena ovlašćenja“ – kaže Tončićeva.

U celoj Srbiji pa i na teritoriji Pirotskog okruga problem je nedostatak republičkih inspektora. Načelnica Okruga je   iznela podatke  o broju inspektora koji trenutno rade  kao i broju potrebnih inspektora za nesmetan rad. „Dobili smo obećanje iz Ministarstva  da ćemo biti pozvani na sastanak sa Koordinacionom komisijom  već sada u martu mesecu. To je telo koje je  formirano pri Vladi Republike Srbije a čine ga pomoćnici ministara za inspekcijski nadzor koji brinu o broju zaposlenih inspektora i  izvršioca. Mi smo imali okvirni plan od 2017. do 2021. kako bi  se dinamički popunjavala upražnjena mesta ali je korona to presekla i onemogućila. Priprema se novi program i plan i ja ću na tom sastanku sa Koordinacionom komisijom predložiti potreban broj inspektora koji je zaista neophodan da bi nesmetano radile inspekcije“ – rekla je Tončićeva.

Pirotski okrug  je po razuđenosti treći u Srbiji, teritorija na kojoj rade inspektori je velika a događa se da po zadatku i po nalogu svojih šefova odlaze i u druge okruge. Skoro za svaku od inspekcija već u ovoj godini i naredne godine imamo prirodbni odliv  tako da je neophodno da se nadomesti kadar da bismo nesmetano mogli da radimo, ističe načelnica.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga trenutno radi  32 inspektora, do kraja godine još nekoliko inspektora odlazi u starosnu penziju. Prioritet su poljoprivredni inspektori gde su već upražnjena mesta za tri inspektora a u toku godine  u penziju odlazi i četvrti.  „Ostajemo bez ijednog izvršioca za Ministarstvo poljoprivrede i to je ono što je najneophodnije. Sve ono što je po planu i programu Koordinacione komisije bilo u 2017. nadam se da će se preslikati na ovaj novi plan. Popunjavanje kadra nam je neophodno za sva resorna ministarstva i biću saglasna sa svim onim što Komisija predloži“ – istakla je načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker