Lokalna samouprava

Nedelja sećanja na stradanje pirotskih Jevreja

 U okviru nedelje  sećanja na hapšenje, deportaciju i stradanje Jevreja u Pirotu, sutra, 11. marta od 11 časova, biće održana “Šetnja sećanja” učenika i građanstva od Sokolane Gimnazije Pirot do Železničke stanice, uz simbolično polaganje cveća na mesto odakle su deportovani pirotski Jevreji. Šetnju sećanja predvodiće gospodin Izrael Levi, koji dolazi u Pirot prvi put nakon 80 godina, koga je upravo gospodin Ljuba Ljubenović spasio progona i stradanja.

Komemoracija povodom 80 godina od stradanja pirotskih Jevreja biće održana u ponedeljak, 13. marta od 11 sati. Medalja pravednika među nacijama u ponedeljak se posthumno dodeljuje Ljubi Ljubenoviću, a medalju će ambasador Izraela uručiti unuku Ljube Ljubenovića. Ovim povodom, gost Pirota u ponedeljak će biti i gospodin Efraim Zuroff, direktor Simon Wiesenthal Centra u Jerusalimu. Ceremoniji će prisustvovati i ambasadorka Kraljevine Švedske, Nj.E. Annike Ben David, kao i politički savetnik Ambasade SAD-a. Očekuje se i dolazak  predstavnika Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom iz Narodne skupštine RS. Među prisutnima će biti predstavnici mnogih jevrejskih opština iz Srbije i regiona.

U 12 sati  je protokolom predviđeno okupljanje kod spomen obeležja Davidova zvezda u Jevrejskoj ulici a u 12:15 počinje molitva za mrtve Kadiš  koju će predvoditi vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Povodom 80  godina od stradanja pirotskih Jevreja u Galeriji „Čedomir Krstić“, otvorena je  izložba dokumenata i fotografija o životu i stradanju jevrejske zajednice u Pirotu. Nedelja sećanja na pirotske Jevreje obeležava se u organizaciji Grada Pirota, Udruženja istoričara Pirota, Istorijskog arhiva u Pirotu, Jevrejske opštine Niš i Galerije “Čedomir Krstić”

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker