Kultura

(Ne)briga o kulturnom nasleđu

Sinoć je u galeriji Muzeja Ponišavlja otvorena tradicionalna, 12. po redu izložba pod nazivom “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”, na kojoj je izloženo tridesetak radova poznatih pirotskih fotografa. Na fotografijama Andreja Jovanovića, Ivana Mančića, Stefana Spasića, Igora Đorđevića i Aleksandra Ćirića prikazani su neki od ukupno 27 spomenika kulture u pirotskom kraju.

_DSF8308

Autor izložbe, kustos Muzeja Ponišavlja Tatijana Karanović kazala je na otvaranju izložbe da je cilj ovog projekta koji traje već 12 godina da mladi uoče značaj tradicije.

_DSF8323

“Projekat, korak po korak, gradi vezu između 27 spomenika kulture  i lokalne zajednice. Fotografija, mladost, kao emocija često podignuta do patetike, njeno su sredstvo za podsticanje mladih ka otkrivanju neprocenjive vrednosti i lepote spomeničkog nasleđa. Posle svake godine ostaje nada da se primičemo cilju-da mladi uoče značaj tradicije, kontinuiteta u zaštiti kulturnih dobara i negovanja kulturnog identiteta”, kazala je kustos Tatijana Karanović.

_DSF8313

Akademski umetnik i fotograf Andrej Jovanović, koji je bio zadužen da na izložbu budu prezentovani najkvalitetniji radovi, kazao je da je ove godine akcenat bio “blago” pomeren ka brigi o kulturnom nasleđu i dodao da su pirotski fotografi kroz kvalitetne radove ukazali na značaj očuvanja naše kulturne baštine.

“U pirotskom kraju među najznačajnijim spomenicima kulture izdvajaju se svakako kuća uglednog trgovca Hriste Jovanovića-Malog Riste, koja je sagrađena 1848. godine i u njoj se sada nalazi Muzej Ponišavlja. Ovaj objekat je pod zaštitu države 1953. godine, a od decembra 1979. godine slovi za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Marta 1953. godine Pirotski grad, poznat i kao Momčilov grad, srednjovekovna tvrđava, stavlja se pod zaštitu države, a poslednji spomenik kulture koji je stavljen pod zaštitu države jeste zgrada Gimnazije. Ona je pod zaštitom države od 1989. godine, kaže Karanovićeva.

_DSF8312

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker