Lokalna samouprava

Nebojša Ivanov: Krajem godine počeće probni rad linije za sekundarnu separaciju otpada

Pre dve i po godine grad Pirot je pokrenuo Projekat primarne selekcije, odvojeno sakupljanje komunalnog otpada. U tom smislu predviđena je i odvojena linija sakupljanja i prevoza suvog i mokrog otpada. Projekat je intenziviran 2019. godine. Prva faza, kaže direktor Regionalne deponije, Nebojša Ivanov, podrazumevala je izgradnju hale površine 1.250 kvadratnih metara, što je i urađeno. Tokom 2020. godine deo sredstava, oko 29 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine,  Deponija je obezbedila skoro 30 miliona svojih sredstava. Raspisana je javna nabavka, radovi su ugovoreni i nedavno je izvođač radova uveden u posao čime će biti završena kompletna infrastruktura buduće linije za separaciju komunalnog otpada, kaže Ivanov.

“To podrazumeva izgradnju saobraćajnica, hidro radova, kompletne elektroinstalacije, dakle, kompletne infrastrukture koja je planom predviđena, a onda sledi kupovina i montaža opreme. Preko sto trideset miliona dinara sa pdv-om koštaće neophodna oprema. S obzirom na obećanja veoma brzo imaćemo tu ekskluzivnu informaciju da je novac obezbeđen. Samim tim, do kraja godine smo u obavezi da montiramo opremi i liniju za sekundarnu separaciju pustimo u probni rad. Dakle, sada izvodimo sve neophotne tehničko građevinske radove vezane za opremanje platoa, lokacije i nadam se da će ti radovi u naredna tri meseca biti završeni.

Direktor, Ivanov, kaže da su vremenske prilike ovih dana išle na ruku izvođača radova i da je zadovoljan dinamikom realizacije poslova.

“Zadovoljan sam dinamikom radova. Mi kao investitor, nazorni organ i izvođač radova imamo redovno, svake nedelje, sastanke i rešavamo operativnu problematiku. Nema sumnje da će to biti korektno i u roku završeno. Sama linija za sekundarnu separaciju je jedna od najznačajnijih investicija u oblasti zaštite životne sredine koja se realizuje u celom Okrugu. Pirot će, kao i do sada, pokazati da je primer dobre prakse.  Više puta sam isticao da se Pirot mapira na karti Srbije kao grad koji ima adekvatnu politiku zaštite životne sredine. Takođe, Regionalna sanitarna deponija Pirot je, prema ocenama stručnjaka, jedan od najboljih,najbolje organizovanih Deponija u Srbiji koja prednjači i svojim razvojnim projektima u delu upravljanja otpadom, pa i u delu sekundarne separacije i primarne selekcije. Pred nama je jedna intenzivna godina koja zahteva izvršenje brojnih obaveza u organizacionom, finansijskom i svakom drugom pogledu”

Za opremu, mehanizaciju – kamione, viljuškare, utovarne mašine, i opremu za odlađanje i skladištenje posebnih tokova otpada, odnosno kompletno okončanje radova biće potrebna još 134 miliona dinara. Aktivnosti oko obezbeđenja para se privode kraju. Reč je o skupoj invetsiciji koja dostiže ukupnu brojku od oko dva miliona evra. Do sada ovakva linija postoji samo u Užicu – dodao je Nebojša Ivanov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker