Gradska hronika

Ne preporučuje se upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda zbog zamućenja

Danas je, usled jakih padavina poslednjih dana i visokog nivoa podzemnih voda, došlo do zamućenja vode u gradskom vodovodu u Pirotu pa je Zavod za javno zdravlje izdao preporuku da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za piće do dobijanja konačnih rezultata ispitivanja vode.

voda iz vodovoda ispravna za pice

Dana 27.01.2015.god. izvršeno je redovno uzorkovanje vode iz mreže gradskog vodovoda Pirot, i tom prilikom je uzeto 14 uzoraka vode za piće. Nakon dobijenih rezultata za mutnoću, koja je odmah ispitana u hemijskoj laboratoriji ZZJZ Pirot, utvrđeno je da je mutnoća u 12 uzoraka vode iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99), a u dva uzorka vode mutnoća nije bila povećana. Preporuka je lekara ZZJZ Pirot da se do dobijanja kompletnih rezultata hemijskih i mikrobiloških ispitivanja uzetih uzoraka, voda ne koristi za piće i pripremu hrane.
Stručne ekipe ZZJZ Pirot biće svakodnevno na terenu i uzimaće uzorke vode za analizu, da bi se situacija vezana za vodosnabdevanje građana Pirota permanentno pratila i saopštavala putem medija, do normalizacije prilika.

Po rečima direktora Vodovoda i kanalizacije Zorana Nikolića, reč je o najminimalnijem mogućem zamućenju.

-Očekujemo da se već za par dana normalizuje situacija, mada ja lično vodu za piće iz vodovoda koristim bez ikakvog straha jer je zaista reč o najminimalnijim mogućim vrednostima-kazao je Nikolić Pirotskim vestima.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker