Lokalna samouprava

“Naučni šou” u Pirotu – Pobednički predlog u procesu participativnog budžetiranja

Gradska uprava Grada Pirota od 2016. godine sprovodi proces participativnog budžetiranja. U ovaj proces je učestvovao veliki broj građana kroz svoje predloge ili  kroz glasanje za predlog koji je bitan za njihovu zajednicu. Za 2023. Godinu predlog koji je dobio najveći broj glasova je “Naučni šou” koji je namenjen deci petog, šestog i sedmog razreda gde se deci kroz razne eksperimente približavaju prirodne nauke i logičko razmišljanje.

Šou sadrži elemente vatre, dima, jakog svetla i zvukova što ga čini atraktivnim i prilagodljivim za decu. ‘’Naučni šou’’ se održava u OŠ “Sveti Sava’’  gde će eksperimente kroz tri dana, koliko gostuje Centar za promociju nauke koji je i izvođač ovih eksperimenata biti obuhvaćeno oko 1.200 deteta iz svih osnovnih škola.

‘”Naučni šou”  se održava u organizaciji Centra za promociju nauke kako bi se kroz eksperimente deci približile prirodne nauke i logičko razmišljanje.  Aleksa Vasić, savetnik za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke kaže da je ovakav naučni šou jedna interaktivna postavka koja sadrži niz eksperimenata iz biologije, fizike i hemije na osnovu kojih se mogu objasniti svakodnevni fenomeni. “Deca izlaze da probaju eksperimente a najčešća pitanja koja  postavljaju je kako funkcioniše Van de Grafov generator koji generiše napon od 250.000 volti ili  na koji način možemo da obojmo plamen” – kaže Vasić.

“Naučni šou” koji se održava u školi “Sveti Sava” je projekat koji je osvoji najviše glasova u prosu participativnog budžetiranja kojim se deo budžeta opredeljuje za predloge građana od javnog inetresa.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota kaže da je participativno planiranje budžeta  deo demokratske prakse gde se pozivaju građana i ostale zainteresovan estrane  da učestvuju u rashodnom delu budžeta. “Novac koji je prikupljen preko poreza i drugih javnih prihoda se upotrebljava na način kako to građani misle i žele  a da se javni interes sagleda u svemu tome” – kaže Colić.

“Deci treba približiti nauku, kroz  formalno i neformalno obrazovanje  treblo bi da  u  cilju promociji nauke  i inovacija usmeravamo našu decu  a ovo je jedan od načina” – rekao je Colić

On je pozvao da građane da učestvuju sa svojim predlozima u rashodnom delu budžeta i da se u što većem procentu ostvari javni interes.

Iz Centra za promociju nauke kažu da se  ovakve radionice često organizuju širom Srbije, sa namerom da se i ova oblast decentralizuje i  popularizuje nauka. Prema rečima, Alekse Vasića, savetnika za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke, u Srbiji ima dosta talentovane dece. Centar radi tokom cele školske godine a jedna od najmasovnijih manifestacija je “Maj mesec matematike”u kojoj učestvuju deca iz cele Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker