Kultura

Naučna konferencija “Biblioteke – čitanje – komunikacije”

Dvadeseta naučna konferencija „Biblioteke – čitanje – komunikacije“, u organizaciji Narodne biblioteke „Petko R. Slavejkov“ iz Velikog Trnova i Fakulteta za bibliotekarstvo i informacione tehnologije Velikotrnovskog univerziteta „Sveti Kirilo i Metodije“, održana je 17. novembra 2021. godine u Velikom Trnovu u Republici Bugarskoj. Tema ovogodišnje jubilarne konferencije je bila „Bibliotečke i informacione usluge za osobe sa posebnim potrebama“.

Zbog loše epidemiološke situacije, konferencija je održana u onlajn formatu preko ZOOM platforme. Zainteresovani su imali priliku da odslušaju 25 izlaganja bibliotekara iz najznačajnih biblioteka u Bugarskoj i profesora sa Univeziteta za bibliotečko-informacione tehnologije (UNIBIT) iz Sofije i Biblioteke Ruske akademije nauka iz Sankt Peterburga, a među izlagačima našli su se i bibliotekari iz Srbije.

Izlaganje na temu „Osobe sa invaliditetom i osobe sa posebnim potrebama u javnim bibliotekama u Srbiji: trendovi, usluge, programi“ imale su Nadica Kostić iz Narodne biblioteke Pirot i Elizabeta Georgiev iz Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu. Sem osnovnih podataka o razvoju bibliotečkih usluga za osobe sa invaliditetom u Srbiji, Kostić i Georgieva su u radu predstavile i iskustvo Narodne biblioteke Pirot sa projektom „Audio biblioteka“ koji je pirotska biblioteka realizovala 2015. godine uz podršku Ministarstva kulture.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker