Lokalna samouprava

Nastavlja se pozitivan trend poslovanja pirotskih javnih preduzeća – Kontrolisana povećanja cena njihovih usluga

Pirotska javna preduzeća jedna su od retkih u Srbiji koja iz godine u godinu beleže pozitivan trend poslovanja. Kako je istakao gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, njihovo poslovanje zasnovano je na tržišnom principu. Težnja je da njihovi planovi i budžeti ne budu opterećeni kreditima i da se često iz “spoljnih” izvora finansiraju krupniji poslovi.

Gradonačelnik Vasić ističe da se izuzetno vodi računa o pozitivnom poslovanju javnih preduzeća, bez obzira što njihov zadatak nije da stavarju profit, ali i kada se napravi profit on se reinvestira u podizanje kvaliteta i efikasnost usluga. Velika pažnja posvećuje se i donošenju pravilnih odluka o korekciji cena, a korekcije su često neminovne.

“Vodimo računa da su poskupljenja ispod stepena povećanja zarada, da su na nivou ili ispod inflacije, da ne ugrozimo poslovanje javnih preduzeća ali i da ne utičemo pereviše i na kućne budžete. Evo jedan podatak, ove godine i zbog vremenskih uslova, ali i zbog toga što smo bolje upravljali sistemom grejanja do kraja decembra, evo i sredine januara, već smo uštedeli gas na nivou jednomesečne potrošnje. Pošto najvećem broju kupaca obračunavamo prema utrošku to se videlo i na računima za grejanje. Iako je došlo do poskupljenja mesečni računi nisu drastično povećani, jer smo uštedeli na gasu pa su i računi manji”- rekao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker