Lokalna samouprava

Nastavak uređenja pirotske tvrđave i rekonstrukcija škole u Temskoj, ideje sa kojima Pirot konkuriše za sredstva iz IPA programa

Grad Pirot je aplicirao sa dva koncepta projektnih ideja u okviru Teritorijalne strategije Programa (INTERREG VI-A) IPP Bugarska Srbija 2021-2027. Ukoliko projektene ideje budu podržane u planu je nastavak radova na rekonstrukciji tvrđave Kale i uvođenje novih sadržaja dok se druga ideja sa kojom je Grad konkurisao odnosi na uređenje zgrade stare škole u Temskoj koja bi na ovaj način dobila novu namenu.

Prva projektna ideja se odnosi na nastavak  projekta  rekonstrukcije tvrđave Kale  gde su projektni partneri  Grad Pirot,  Opština Montana, Agencija za razvoj severozapadne Bugarske i Muzej Ponišavlja Pirot. “ Radićemo rekonstrukciju bedema na ulasku u samu tvrđavu i daćemo im novu namenu. Razmišljali smo da uključimo i uslužni sektor, da povežemo zanatstvo, tu će biti suvenirnica, u planu je jedan objekat ugostiteljskog tipa” – kaže Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Drugi predlog projekta je vezan za rekonstrukcije osnove škole u Temskoj i prenamenu u turističko edukativni centar a parneri na projektu su Dom Kulture Pirot, Turistička organizacija Pirot, Opština Pravec i Lokalna inicijativa za Vršec. “ Ideja je da od tog objekta napravimo eko kamp koji će koristiti potencijalni turisti, rekreativci, škole u okviru rekreativnih nastava. Ovaj prostor će imati jedan multifuncionalni karakter” – objašnjava Đošićeva.

Oba projekta su kreirana po multisektorskom principu  integrišući kulturu, istorijsko nasleđe, turizam,  zdravu životnu sredinu i ostale segmente od značaja za teritorijalni razvoj prekograničnog regiona. “Ovoga puta se kandiduju samo projektne ideje. Ukupan budžet je oko 9 miliona evra a predviđena vrednost projekatnih ideja sa kojima je Pirot aplicirao  je million evra za nastavak radova na uređenju Tvrđave  i oko 800.000 evra za rekonstrukciju zgrade u Temskoj” – kaže Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Pirot je primer dobre prakse u realizaciji projekata u ovoj oblasti. Do sada je realizovano više od 25 projekata ukupne vrednosti oko 3 miliona evra. IPA programi su jedan od instrumenata podrške EU koja u Srbiji pomaže i druge oblasti poput reforme javne uprave.

Projekne ideje koje prođu prvu fazu selekcije, biće pozvane  na podnošenje   potpunih  predloga projekata.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker