Lokalna samouprava

Nastavak projekta “Solarna stara” – Prvi kilovati struje na jesen

“Solarna stara”,  prvi projekat te vrste u Srbiji i na zapadnom Balkanu  koji je  pokrenut u saradnji sa energetskom zadrugom Elektropionir iz Beograda, nastavlja se i  sa prvim danima jeseni očekuju se i prvi kilovati sa ovih elektrana. Solarna postrojenja  će biti instalirana na dva objekta u selima Temska i Dojkinci  a sav prihod koji se ostvari prodajom proizvedene električne energije ostaje lokalnim zajednicama.

“Potpisan je memorandum između grada Pirota i energetske zadruge Elektropionir i prema najnovijim  informacijama dobijena je saglasnost od Elektrodistibucije i nadležnih organa da se može krenuti u izgradnju” – kaže gradski energetski menadžer, Bojan ivković.  Investitor je  energetska zadruga Elektropionir a sredstva za ove investicije obezbeđene su sprovođenjem kampanje za pribavljanje mikro donacija.   Taj model je sa više aspekata interesantan, ne samo nama i Energetskoj zadruzi već je ovaj projekta prepoznat čak i u Briselu u energetskoj zajdenici kao jedan novi iskorak, kaže Ivković.   On kaže da je ovo značajna podrška I da je izgradnja postrojenja izvesna.  Ostaje još montaža postrojenja i papirološka procedura priključenja na sistem.

“Samo montiranje tehnički traje  pet, šest dana  a procedura nakon toga je zahtevnija. Gledajući sa aspekta i procedura i kooperativnosti nadležnih organa i Elektrodistribucije ali i  sa ovog aspekta da je projekat prepoznat od Ministarstva i Vlade kao i  od drugih nivoa iz Evrposke unije, očekujem sa prvim danima jeseni  sve to profunkcioniše i da te  elektrane krenu da prave električnu energiju” – najavljuje gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker