Obrazovanje

Nastava u pirotskoj Gimnaziji na visokom nivou uz maksimalnu primenu mera zaštite

Za sve učenike i nastavno osoblje u Srbiji nova školska godina počela je u vanrednim, ali očekivanim okolnostima, imajući u vidu epidemiju izazvanu korona virusom. Na početku četvrte nedelje školske godine potražili smo odgovor kakva je situacija u pirotskoj Gimnaziji, kako su se organizovali i da li ima problema. Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije, nam je najpre rekla da je svaki početak nove školske godine složen i u normalnim okolnostima, stižu novi đaci, ponekad i profesori i sve to zahteva dobru i opsežnu pripremu. Ova školska godina je, kao što svi znamo počela u varednim okolnostima i u Gimnaziji su se pripremili najbolje što je moguće. Najpre su održani roditeljski sastanci, zatim sastanci odeljenskih zajednica. Učenicima i roditeljma je predočena situacija, kako treba postupati u datim okolnostima da bi početak, a kasnije i tok školske godine bili bezbedni i na kraju uspešni u realizaciji planiranih zadataka.

” Imamo odličnu saradnju sa roditeljima koji su na očekivan način, uz maksimalno razumevanje prihvatili sve ono o čemu smo razgovarali, isto tako i učenici, a mi kao Škola smo u obavezi da poštujemo sve preporuke i mere Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i kriznih štabova i to smo ispoštovali. Imamo maske za profesore, rezervne maske za učenike ako ne ponesu svoju, svako odeljenje ima svoju učionicu i ove godine odlučili smo se za kombinovani način rada. To podrazumeva da grupa učenika odeljenja jedne nedelje dolazi u školu, a druge sluša on lajn i to za sada funkcioniše kako treba. Na početku školske godine dobili smo nalog od resornog ministarstva da radimo prema TIMS platformi koja je prilagođena za učenje na daljinu. Otvoreni su nalozi i učenicima i profesorima. Imali smo obuku za sve profesore i postepeno se ovladalo ovom tehnikom. Ona, pored ostalog, omogućava da se uživo održi on lajn čas, odnosno olakšava profesorima da čas održe i učenicima koji su kod kuće. Još uvek nemamo svu tehničku opremu, ali radimo na tome pa smo deo opreme nabavili i opremili desetak učionica. Učenici nam kažu da im odgovara takav način rada.

Inače, Škola nam je besprekorno čista, raspolažemo dezinfekcionim sredstvima, dezobarijerama, vodi se računa o fizičkoj distanci, nose se maske sve vreme i jednostavno poštujemo sve preporuke i obaveze. Strankama ili roditeljima koji dolaze u Školu meri se temperatura i za sada je sve u najboljem redu. Nemamo slučajeve sa simptomima prehlade ili COVIDA , a resornom ministarstvu i Školskoj upravi Niš na nedeljnom nivou šaljemo izveštaje o zdravstvenom stanju u Školi. Dakle, sve teče prema planu, jedino nam malo nedostaje ona učenička graja i živost što je život Škole i dobro prepoznatljiva atmosfera. Želim da istaknem s ponosom još i to da se veliki broj naših profesora uključio u snimanje časova za javni servis Srbije i mi smo jedna od retkih gimnazija u Srbiji koja se prijavila za snimanje svih časova iz opšteobrazovnih predmeta i kao škola smo pohvaljeni kao izuzetno aktivni, kreativni i ažurni u pripremanju tih časova”- izjavila je za Pirotske vesti direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker