Kultura

Narodno pozorište Pirot – Kralj Ibi, sreda 20. april

Najnovija predstava Narodnog pozorišta iz Pirota, Kralj Ibi, koja je nedavno premijerno izvedena na sceni pirotskog Pozorišta, naišla je na odličan prijem publike. Reprizu ove predstave ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju u sredu 20. aprila. Predstavu je režirala, jedna od najpoznatijih mladih rediteljki, Ana Grigorović. Ona, pored ostalog, kaže da o Kralju Ibiju i naslednicima njegove gladi ljudi vole da govore, više od veka analizira se njegov karakter, njegova pohlepna želja za vlašću i okrutnost kada do vlasti dođe.

Govoreći o stvaranju predstave prema romanu, francuskog književnika, Alfreda Žarija, Ana Grigorović kaže da se vrlo predano i mnogo radilo. Pored ostalog, radilo se na scenskom pokretu, a naročito na songovima, s obzirom da glumački ansambl peva u delu predstave.

“Alfred Žari svoj komad u podnaslovu naziva „Poljaci“. Iako Žari naglašava da pisanje istorijskih komada ne smatra časnim poslom, a o Poljskoj govori kao o Nigdini, zanimljiv je podatak da u trenutku nastanka komada Poljska država ne postoji. Motiv poljskog naroda koji ništa ne čini da bi sprečio pojedinca u uništavanju države idejni je generator predstave. Poljaci nestaju kako nestaje i država, što i sam Ibi zaključuje u bekstvu ka boljoj budućnosti, gde ga u sledećoj državi čeka nova unosna pozicija” – rekla je, između ostalog, Grigorovićeva.

Predstava počinje u 19 časova i 30 minuta, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta po ceni od 300 dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker