Kultura

Narodna biblioteka Pirot: Šta da čitam? – posetite portal za preporuke za čitanje knjiga!

Šta da čitam? je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku, čiji je osnovni cilj da pomogne čitaocima da odaberu dobru knjigu za čitanje. 

Idejni tvorac portala je Biblioteka grada Beograda, ali u radu učestvuje i Naroda biblioteka Pirot kao i preko 30 javnih biblioteka iz Srbije, što garantuje njegovu relativnost i objektivnost. Preporuke prvenstveno pišu stručni bibliotekari. Pored njih, tekstove pišu i mladi književni kritičari, kao i pojedini poznati pisci poput Ljubice Arsić i Mihajla Pantića. Posetioci portala imaće priliku da svakog meseca pročitaju preporuku pirotskih bibliotekara za čitanje kvalitetnih naslova.

U navedenim okolnostima razvoj čitalačke kulture postaje sve važniji izazov za svaremene biblioteke. Kao centralne tačke u oblikovanju kulturnog života u lokalnim zajednicama, one moraju tražiti inovativne i delotvorne načine za podizanje čitalačke kulture i kvalitetno ispunjavanje postojećih praznina tržišnih mehanizama. Brižno formirani knjižni fondovi javnih biblioteka nisu dovoljni za stvaranje pozitivnih trendova u čitalačkoj kulturi, zato je i nastao portal Šta da čitam?

Portal je pripreman više od godinu i po dana uz niz istraživanja i analiziranja sličnih sajtova u zemlji i inostranstvu. Ideja je da svakom čitaocu ponudi prave stvari. Na ovaj način se mogu zainteresovati novi i ohrabriti pasionirani čitaoci i posvete vreme nekom novom naslovu.

U okviru portala Šta da čitam? predstoje i dalja usavršavanja: izrada latinične verzije, posebne aplikacije za mobilne uređaje, kao i otvaranje prostora za komentare korisnika. Portal se nalazi na adresi www.stadacitam.rs.

Izradu portala pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker