Kultura

Narodna biblioteka Pirot: Objavljen roman na dijalektu “Grešna žena” Dušice Milanović Marike

U izdanju Narodne biblioteke Pirot izašao je roman na dijalektu ,,Grešna žena” Dušice Milanović Marike. Promocija romana biće organizovana 17. avgusta u okviru Pirotskog kulturnog leta.
Ovo je roman karaktera, jer je u prvom planu predočen delikatan psihološki, karakterni i moralni portret žene, supruge i majke, stožera porodične zajednice, te njen intimni svet, duhovne preokupacije i egzistencijalni nemiri.

Prostorno situiran u neimenovano selo negde na obroncima Stare planine kod Pirota, a vremenski u godinama koje tek što su za nama, pisan jednim upečatljivim i razigranim stilom; modernom pripovednom tehnikom u kojoj se realistički pristup obogaćuje mitskim i fantastičnim prosedom, istovremeno uz obilje zdravog, gromoglasnog, nezlobivog humora, roman nudi i obilje etnoloških činjenica, socijalnih elemenata kao i diskretnu društvenu angažovanost i kritiku.
Jezik kojim se autorka služi kao da predstavlja apoteozu timočko-lužničkog dijalekta, odnosno pirotskog govora, jer uspešno objedinjuje svu ekspresivnost, sentencioznost, eliptičnost ovog izraza. I svakako doprinosi kulturnoj afirmaciji zapostavljenog dijalekatskog blaga ovog dela Srbije.

Dušica Milanović Marika rođena je u Sokobanji i tu je započela školovanje koje je nastavila u Pirotu, Prizrenu i u Beogradu, gde je završila Grupu za srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu. Po motivima njenog prvog romana ,,Dukat i divlji pelin”, urađen je scenario za film ,,Zona Zamfirova, drugi deo”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker