Kultura

Narodna biblioteka Pirot obeležava Svetski dan poezije – Snaga i važnost pesničke reči

Posle uspešno završenog Salona knjige i grafike gde  je Narodna biblioteka Pirot bila suorganizator, ova ustanova kulture nastvaljaje sa aktivnostima kako bi odgovorila zahtevima pirotske čitalačke publike.  24. Salon knjige i grafike bio je prilika da se organizuju veoma posećene promocije i druženje sa poznatim piscima i da se obogati knjižni fond Biblioteke. Narodna biblioteka Pirot će Svetski dan poezije, 21. mart, obeležiti čitanjem poezije i simboličnim poklonima za posetioce.

Knjižni fond Biblioteke obnavlja se svake godine, kaže, direktorka Narodne biblioteke, Bojana Ćirić i dodaje da je ove godine knjižni fond obogaćen novim knjigama i knjigama koje su nedostajale Biblioteci ili ih nije bilo u dovoljnom broju primeraka. Pored kupovine knjiga sredstvima iz budžeta Grada, knjižni fond Biblioteke uvećava se svakodnevno lokalnim obaveznim primerkom, poklonima sugrađana ili putem konkursa Ministasrtva kulture za otkup knjiga i publikacija.

Direktorka Biblioteke ističe da se kod kupovine knjiga i izbora dela vodi računa o kvalitetu odnosno biraju se dela koja bi  jedna ovakva ustanova kulture trebalo da poseduje a uzimaju se u obzir i predlozi čitalačke publike . „Čitaoci svakodnevno  mogu da dođu u Biblioteku i daju svoj predlog, vodimo knjigu dizedirata i imamo u obzir želje naših korisnika“ – ističe Ćirićeva.

Svetski dan poezije, 21. mart, Narodna biblioteka Pirot  će obeležiti čitanjem poezije. Bibiotekari, zavičajni pisci i deca osnovnih i srednjih škola recitovaće ili čitati poeziju poznatih pesnika koja će biti snimljena. Audio zapis će biti postavljen na sajtu Biblioteke i društvenim mrežama. Na Svetski dan poezije će svi posetioci Biblioteke dobiti buk markere, koje su izradili pirotski bibliotekari, sa stihovima poznatih pesnika ili poznatih misli o poeziji.

Gradsko takmičenje recitatora biće održano 25. marta, u 10 sati,  prostorijama OMŠ „Dr Dragutin Gostuški“ . Žiri će ocenjivati u kojoj meri je ostvaren misaono – emotivni sadržaj, primerenost polu i uzrastu deteta, sugestivnost, akcentuaciju i dikciju. Narodna biblioteka u Dimitrovgradu  biće domaćin okružne smotre recitatora, koja je zakazana za 8. april u 10 sati, u velikoj Sali Centra za kulturu u Dimitrovgradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker