Lokalna samouprava

Napušteni javni prostori treba da ožive

BEOGRAD – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavile su danas konkurs za transformisanje napuštenih javnih prostora (braunfild lokacije) u mesto okupljanja mladih, talentovanih i preduzetnički nastrojenih ljudi iz sfera umetnosti, kulture i obrazovanja.

_NMN4266_resize

Konkurs će startovati 1. maja i biće otvoren za sve lokalne samouprave sa kreativnim idejama i raspoloživim braunfild lokacijama koje se mogu ponovo staviti u funkciju. Komisija NALED-a će potom suziti izbor na tri lokacije, a nakon toga izabrati najbolju lokaciju. NALED će zatim ključnim akterima – predstavnicima lokalne samouprave, civilnog sektora i privrede – pružiti stručnu podršku kroz organizovanje studijske posete za predstavljanje uspešnih primera u drugim državama, razvijanje biznis plana i dizajna za braunfild i pružanje odgovarajuće obuke.

Cilj konkursa je da se dođe do primera najbolje prakse za druge opštine i gradove u Srbiji, koji ilustruje kako se napuštene fabrike, industrijska postrojenja, skladišta, kasarne i slični objekti mogu revitalizovati i time u potpunosti promeniti sliku svog grada i promovisati ekonomski i društveni razvoj.

 _NMN4299_resize

Piter Vibler, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji, na inicijalnoj konferenciji izjavio je:  „Najbolje prakse u SAD pokazale su da su u mnogim slučajevima inovativno obnovljene napuštene lokacije postale znamenitosti gradova, kao i da su generisale nove investicije, otvaranje radnih mesta i napredak lokalnih ekonomija“.

Član Upravnog odbora NALED-a i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić istakao je da danas obeležavamo početak još jednog projekata usmerenog na razvijanje povoljnog poslovnog ambijenta na lokalnom nivou. „Kroz projekat certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je inspirisao opštine da preispitaju i unaprede svoja pravila i prakse. Kroz ovaj projekat NALED će ih podstaći da preispitaju stavove o mogućim upotrebama javnih prostora koji se više ne koriste, da ih kreativno upotrebe i na taj način otvore novu razvojnu perspektivu za celu lokalnu zajednicu“, rekao je Vasić.

Konkurs  je deo dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti u Srbiji pokrenutog u decembru 2013. koji je usmeren na dva goruća problema domaće ekonomije – revitalizaciju braunfild lokacija i suzbijanje sive ekonomije.

Saopštenje opštine Pirot

foto NALED

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Pirot na hlebu a Beograd na vodi…To je to sto ceka Beograd..Dosta su oni tamo bili na hlebu redno je bilo da vide kako je na vodi jer su vec zaboravili 90-te da se podsete malo….

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker