Gradska hronika

Napravili video igricu za mališane sa smetnjama u razvoju, prezentuju je u Bugarskoj

Tim darovitih i talentovanih đaka Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača (VSŠOV) u Pirotu, uz pomoć profesora informatike Aleksandra Spasića napravio je video igru namenjenu mališanima sa posebnim potrebama. Ova igra će premijerno biti prikazana na Višijadi koja se održava krajem meseca u Bugarskoj, u Slnčev Bregu. 

Po rečima Jelene Nikolić, studentkinje treće godine igrica se zove “Žirafica pametnica”, odrađena je da može da se koristi na lap topu i tabletu, a u planu je lansiranje verzije i za android platformu.

-Pošto imamo priliku da obavljamo integrativnu praksu u vrtiću Prvomajski cvet u Pirotu gde radimo sa jednim dečakom koji ima neku vrstu ometenosti u razvoju kako bi mu olakšale rad i uključile u rad sa svom ostalom decom. Zajedno sa profesorom Spasićem pripremili smo igricu sa 21 nivo, od lakšeg ka težim nivoima, u početku se radi prepoznavanje boja i oblika, a kasnije se kombinuje. Pre igrice sa detetom nismo uspevale da ostvarimo kontakt, a zahvaljujući igrici ne samo da smo uspeli nego smo postigli i da on nama prilazi i komunicira-kaže Nikolićeva.

U ekipi pirotske škole koja će predstavljati naš grad na Višijadi nalazi se i najbolja učenica škole Stefana Ignjatović, koja je laskavu titulu najbolje studentkinje škole dobila na svečanoj ceremoniji u Skupštini Srbije.

-To je veliko iskustvo i velika nagrada za moj trud od početka školovanja, a samo prisustvo u Narodnoj skupštini i predstavljanje naše škole je velika čast i prilika da cela zemlja čuje za našu školu-kaže Stefana i dodaje da planira da nastavi studije na master studijama Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Pirotu, koja uskoro treba da bude akreditovana i za master studije.

-Nastaviću školovanje a po završetku master studija probaću da nađem posao u struci-kaže Ignjatovićeva.

 

VSŠOV uskoro akreditovana i za master studije, konkurisali i za dobijanje Erazmus povelje

Direktorka VSŠOV Emilija Popović u izjavi Pirotskim vestima najavila je skoru akreditaciju master programa.

Ono što je veoma bitno  ne samo za školu i studente, već i za širu društvenu zajednicu jeste da je ova visokoškolska ustanova konkurisala i za dobijanje Erazmus povelje, koja omogućuje priznavanje kompletnih studija svuda u Evropi. To će u praksi omogućiti studentima da nastave studije uz priznavanje svega što su do tog momenta dali od ispita bilo gde u Evropi, ali i obrnuto.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker