Ostale vesti

NALED: Više od 10 programa za brži razvoj i legalni start malih biznisa 

Beograd, 17. januar 2020. – U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i preduzetničkih radnji i prošlu godinu završila je sa 390.767 aktivnih privrednih subjekata po čemu je 17. zemlja u Evropi. Početnicima u biznisu na raspolaganju je više od 10 državnih programa podsticaja i lokalne mere podrške, a vetar u leđa preduzetništvu dalo bi dalje poresko rasterećenje, smanjenje birokratije i sive ekonomije. 

naled

To je ocenjeno na konferenciji o podsticanju preduzetništva “Startuj legalno 2020” koju su u Palati Srbija organizovali Vlada Srbije i NALED, uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje “Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji implementira GIZ. 

Premijerka Ana Brnabić pozvala je sve koji imaju dobru poslovnu ideju, da se upuste u biznis i iskoriste neki od ponuđenih programa. 

naled

– Podrška preduzetništvu je jedna od ključnih stvari za stvaranje zdrave, jake, dinamične ekonomije. Iz tog razloga smo danas predstavili šta je sve od povoljnih sredstava na raspolaganju svim preduzetnicima, početnicima u biznisu, sa jasnom porukom da je država na njihovoj strani i da ćemo ih uvek podržati – rekla je Brnabić. 

Premijerka je podsetila da je njen prioritet stimulisanje zapošlјavanja mladih i investiranje u nauku, inovacije, istraživanje i razvoj i digitalnu ekonomiju, a sve u cilju bržeg ekonomskog rasta i bolјe perspektive za sve građane Srbije. Dodala je da se potreba preduzetnika za povoljnim sredstvima za razvoj biznisa ogleda i u programu povraćaja 65- 75% poreza i doprinosa za novozaposlena lica, s obzirom na to da je od 2016. kada je startovala ova mera, nju iskoristilo ukupno 185.000 poslodavaca odnosno gotovo polovina privrede i da je ukupna vrednost olakšica procenjena na više od 19 milijardi dinara. 

naled

Na skupu je istaknuto da su tokom 2019. postignuta dva velika pomaka u podsticanju preduzetništva koji uvode potpuno novi pristup u ovoj oblasti – automatizacija paušalnog oporezivanja i program poreskog oslobođenja početnika u poslovanju “Startuj legalno”. 

Članica Upravnog odbora NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje Stanka Pejanović kaže da su te promene rezultat saradnje Vlade i NALED-a i da će puno značiti za predvidivost poslovanja. 

– Za postojećih 117.000 paušalaca i sve nove, automatizacija paušalnog oporezivanje će značiti dramatično manje birokratije. Sve poslove obavljaće elektronski, od izračunavanja visine poreza, prema pravičnim i objektivnim kriterijumima, do dobijanja poreskih rešenja, a naredni korak jeste da i uplate objedinimo na jedan račun – rekla je Pejanović. 

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib kaže da je vlada te zemlje podržala projekte za smanjenje nelojalne konkurencije i uvođenje poreskog oslobođenja početnika u biznisu. 

– Nemačka podržava Srbiju u reformama javne uprave, koje omogućavaju pristupanje Evropskoj uniji i, što je još važnije, poboljšavaju život građana. Preduzetnički duh raste kada država sebe vidi kao partnera preduzetnika. “Startuj legalno“ je za to dobar primer – naglasio je Šib. 

Program „Startuj legalno“ predstavlja veliku inovaciju jer početnike u biznisu oslobađa plaćanja poreza i doprinosa tokom godinu dana, kao i suvišne administracije jer nema obaveze predfinansiranja i ne čekaju na refundaciju. Zahvaljujući ovom programu već je otvoreno 780 firmi i radnji u kojima posao ima gotovo 850 osoba. 

naled skupština

Tu meru Vlada Srbije ove godine je proširila novim podsticajima kao što su poresko oslobođenje za osnivače novih biznisa u inovacionim delatnostima, za povratnike u Srbiju i za novo zapošljavanje kvalifikovanih lica. 

Brojke o stanju preduzetništva u Srbiji pokazuju i da na tri preduzetnika koja otvore radnju, dva zatvore biznis, a značajan je i broj onih koji u startu kreću u neformalnim tokovima. Prema procenama NALED-a, takvih je 17%, odnosno oko 66.500, zbog čega je neophodno da se radi na daljem smanjenju poreskog opterećenja zarada, koje najmanje dve trećine privrednika vidi kao najveći problem u poslovanju i uzrok bega u sivu zonu. 

Velika potražnja za podsticajnim sredstvima ukazuje i na potrebu da mere poput „Startuj legalno“ budu proširene u pogledu trajanja i kategorija koje mogu da ih koriste, ali i da se radi na lakšem dobijanju podsticaja jer sredstva obezbeđenja ili rigorozni kriterijumi za dodelu novca često predstavljaju nesavladivu prepreku za preduzetnike, posebno žene. 

Nužne mere su i regulisanje novih oblika radnog angažovanja, dalja optimizacija administrativnih procedura, kao i olakšavanje pristupa novim izvorima finansiranja putem mikrofinansiranja i crowdfunding-a. 

Takmičenje lokalnih samouprava – Šampioni preduzetništva 2020 

Na konferenciji je lansirano takmičenje za najpreduzetniju lokalnu samoupravu – „Šampioni preduzetništva 2020“, koje organizuju NALED i Republički sekretarijat za javne politike, pod pokroviteljstvom Vlade i uz podršku Nemačke razvojne saradnje. 

Cilj takmičenja je da se podstaknu lokalne samouprave da se aktivno uključe u stimulisanje preduzetništva u svojim sredinama kroz promociju nacionalnih i lokalnih programa podrške, kao i da se prepoznaju i istaknu primeri najbolje prakse u Srbiji, odnosno podrži dalja primena onih podsticajnih mera koje daju najbolje rezultate. 

Takmičenje je jedna od aktivnosti Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije u cilju promocije odgovornog preduzetništva, a rang lista lokalnih samouprava biće objavljivana na nacionalnom portalu posvećenom borbi protiv sive ekonomije www.uzmiracun.rs, na mesečnom nivou. 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker