Lokalna samouprava

NALED izabrao novog predsednika i članove Upravnog odbora

Na sednici Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održanoj u prostorijama Coca-Cola HBC Srbija, izabrani su novi  predsednik i članovi Upravnog odbora, koji će do novog saziva Skupštine NALED-a predvoditi organizaciju i inicijative za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

naled_1

Za novog predsednika Upravnog odbora, na nekadašnje mesto ministarke Ane Brnabić, izabran je Goran Kovačević, generalni direktor kompanije Gomex. Novi članovi su Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i Dragana Čukić, član UO ACES-a. Članovi koji su zadržali pozicije u UO su Stanka Pejanović, generalni direktor Gorenja, Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC, Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogas, Vojislav Genić, direktor SAP-a za javni sektor centralne i istočne Evrope i  Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

naled_3

Na otvorenoj sednici sa medijima, UO NALED-a dao je objektivnu ocenu rada Vlade u prethodnoj godini i najavio dalje reformske prioritete. Prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije (RIS) koji ocenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Srbije zaslužila je polovičnu ocenu (4,8 od maksimalnih 10), što predstavlja blagi napredak u odnosu na prethodnu godinu. Najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i  dostupnost informacija od javnog značaja (7,5/10). Iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, oblast sprovođenja zakona je i dalje najslabije ocenjena (3,1/10) s obzirom da različiti pravilnici i uredbe od značaja za privredu kasne u proseku 1.411 dana.

naled_2

Domaćin skupa i član UO Aleksandar Ružević, istakao je ključne rezultate koje je Vlada ostvarila u saradnji sa NALED-om: „Ponosni smo što smo zajedno sa Vladom radili na uvođenju elektronskih dozvola, izradi Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i unapređenju pozicije Srbije na Doing Business listi Svetske banke – zahvaljujući tome investitori danas dolaze do građevinske dozvole za 8 dana, bolja naplata poreza donela je dodatnih 40 milijardi dinara u budžet, a Srbija je 59. u svetu po konkurentnosti što je najbolji rezultat u poslednjih 9 godina.“

Prioriteti NALED-a u narednom periodu biće dalja implementacija elektronskih dozvola i ukupni razvoj elektronske uprave, ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, unapređenje rada inspekcija i nagradna igra sa fiskalnim računima. Novi predsednik UO NALED-a, Goran Kovačević, najavio je i početak rada na novom izdanju Sive knjige propisa: „Pozivam sve građane i privredu da preko sajta NALED-a ukažu na birokratske procedure koje treba eliminisati i da predlože rešenja. U proteklih osam godina na našu adresu je pristiglo skoro 500 predloga za Vladu Srbije, od čega je 153 kvalitetom zaslužilo mesto u Sivoj knjizi, a gotovo 50% je sprovedeno u delo“.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker