Gradska hronika

Nakon kontrola inspektora rada, nesavesni poslodavci radne odnose zasnovali sa 14.088 radnika u Srbiji

Inspektorat za rad Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike tokom ove godine, tačnije do 1. decembra, obavio je 49.700 nadzora. Tom prilikom 16.370 osoba bilo je angažovano od strane nesavesnih poslodavaca bez ugovora, odnosno “na crno”. Nakon kontrola inspektora Inspekcije rada, nesavesni poslodavci po pravilu izvrše prijavu i svoje radnike “prevedu” u legalne tokove. Da su ove kontrole izuzetno efikasne i u korist neprijavljenih radnika, dokaz je i činjenica da su nesavesni poslodavci nakon kontrola inspektora, sa 14.088 radnika zasnovali radne odnose, što je za čak 55 posto više nego u istom periodu prošle godine.

 

 
Kako je Pirotskim vestima izjavio direktor Inspektorata za rad, u odnosu na isti period prošle godine, registrovano je povećanje broja radnika angažovanih na crno i to za oko 17 procenata.
-Osim toga, naši inspektori obavili su i 857 nadzora povodom povreda na radu, a bilo je i 16 kontrola zbog kolektivnih povređivanja radnika, dok su u 726 slučajeva inspektori konstatovali teške povrede. 
BOJAN Jocić, direktor Inspektorata za rad rekao je u Pirotu, da su inspekcije na području Srbije od 1.januara ove godine do 1. decembra obavile 49.700 nadzora, od čega je svaki četvrti nadzor iz oblasti bezbednosti na radu. Posle svih kontrola, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 14.088 neprijavljenih radnika,što je za čitavih 55 odsto više nego lanjske godine.Zbog opasnih okolnosti koje mogu da ugroze zaposlene, doneto je 437 rešenja o zabrani rada i blizu 9.000 rešenja kojima se nalaže otklanjanje nepravilnosti, koje su potencijalna opasnost po radnike. U 3.205 slučajeva pokrenut je prekršajni postupak-kazao  je direktor Jocić.
Obavljen je i veliki broj vanrednih nadzora, a o efikasnosti takvih kontrola, svedoči i činjenica da je samo u jednoj takvoj akciji otkriveno čak 36 neregistrovanih vulkanizerskih radnji u celoj zemlji sa čak 27 radnika angažovanih na crno.
 
Od početka ove godine, inspekcija rada, ali i ostale inspekcije, uvele su praksu unakrsnih kontrola, u kojima, primera radi, inspektori rada iz Pirotskog okruga kontrolišu subjekte u drugim delovima zemlje i obratno. Zajedno sa ovom novinom, ali i povećanjem nadležnosti inspekcijskih službi došlo je do velikog povećanja efikasnosti kontrola.
 
tekst i foto Aleksandar Ćirić
 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker