Gradska hronika

Nakon kontrola 69 radnika prijavljeno i dobilo ugovore

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare šefova inspekcija Pirotskog upravnog okruga rečeno je da je tokom kontrola proteklog meseca 69 radnika iz sive prevedeno u legalne tokove, odnosno prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, načelnik Pirotskog upravnog okruga Dimitrije Vidanović kazao je da je nakon medijske kampanje i pooštrenih kontrola samo u toku poslednja dva meseca registrovano desetak radnji, uglavnom molerskih, stolarskih, automehaničarskih i sličnih radnji. 

inspekcije_2

Šef Inspekcije rada Aleksandar Popović kazao je da je ova inspekcija, tačnije inspektori iz Pirota u sklopu primene koncepta rotacionih kontrola Inspektorata za rad, učestvovali tokom septembra u dva navrata u kontrolama na teritoriji Beograda i Nišavskog okruga, dok su inspektori iz drugih delova Srbije vršili nadzor u Pirotskom okrugu.

-Praksa je pokazala da primena ovakvog načina rada daje odlične rezultate. Ovog vikenda smo vršili kontrole na gradilištima u Beogradu. Samo Inspekcija rada iz Pirotskog okruga je na jednom mestu pronašla devet radnika koji nisu imali ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Inspektori rada Pirotskog okruga u septembru tokom nadzora otkrili su 95 osoba koja nisu imala zaključen ugovor o radu, nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Nakon naših nadzora 69 radnika je dobilo ugovore o radu i prijavljeni su na obavezno socijalno osiguranje. U oblasti bezbednosti na radu u septembru smo imali samo jednu lakšu povredu što je ohrabrujući podatak imajući u vidu činjenicu da je građevinska sezona u jeku-kazao je Popović.

inspekcije_1

Šef Veterinarske inspekcije Snežana Stojanović kazala je da su inspektori ove inspekcije kontrolisali tokom septembra neregistrovane objekte koji se bave proizvodnjom hrane životnjskog porekla.

-Imali smo registraciju dve mesare koje su se registrovale za delatnost proizvodnje poluproizvoda od mesa. Registrovali smo i jednu farmu koka nosilja u selu Izvor koja je imala više od 350 koka nosilja, a prodavala je svoje proizvode na Zelenoj pijaci-kazala je Stojanovićeva.

Šefica Sanitarne inspekcije Leposava Veljković kazala je da su inspektori izvršili 157 kontrola pretežno u objektima brze hrane, kafanama, školskim i predškolskim kuhinjama, kuhinje domova i internata, kao i kuhinjama kolektivne ishrane.

-Akcenat je bio na higijeni i uzimanju kolektivnih briseva u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje. U ovim objektima uzet je 391 bris na proveru čistoće od kojih je samo 7 briseva bilo neispravno i zbog toga su naplaćene tri mandatne kazne. Predmet kontrole bili su i objekti zanatske proizvodnje hrane, zanatske proizvodnje predmeta opšte upotrebe kao i trgovine na malo hranom. U kineskim radnjama uzeta su tri uzorka predmeta opšte upotrebe i nastavljamo sa nadzorima i ovog meseca. U toku nadzora 259 lica su bila pod sanitarnim nadzorom od čega su tri osobe odstranjene sa posla zbog neoverene sanitarne knjižice ili kliconoštva-kaže Veljkovićeva i dodaje da je podneto 13 prekršajnih prijava.

Šef Tržišne inspekcije Slobodan Todorović kazao je da Tržišna inspekcija aktivno radi na suzbijanju sive ekonomije.

-Od početka godine smo u više navrata radili planirane kontrole i akcije koje su imale za cilj suzbijanju sive ekonomije, a sada, po novom Zakonu, sve ostale inspekcije takođe mogu vršiti takve kontrole. Zbog velike medijske kampanje i velikih kazni, smanjen je broj prijava protiv neregistrovanih subjekata, u ovom mesecu smo imali 6 prijava i sve su bile neosnovane. U septembru mesecu akcenat je bio na kontroli zaštite prava intelektualne svojine. To je kontrola odeće i obuće gde je došlo do povrede žiga, zatim kontrole usaglašenosti odeće, obuće i elektronskih uređaja, kontrola građevinskog materijala, udžbenika, prometa derivata nafte i mogu da kažem da je septembra podneto 11 prekršajnih prijava uglavnom iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine i usaglašenosti-kazao je Todorović.

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker