Gradska hronika

Na Sajmu zapošljavanja posao za 221 osobu

Na tradicionalnom Sajmu zapošljavanja koji se danas održava u hali Kej u Pirotu učestvuje 30 poslodavaca koji su iskazali potrebu za upošljavanjem 221 radnika. Sajam organizuje pirotska filijala NSZ.

sajam zaposljavanja (2)

 

 

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić pohvalio je odličnu saradnju pirotske filijale NSZ sa lokalnom samoupravom.

sajam zaposljavanja (6)

-Ovako dobro organizovan Sajam zapošljavanja sa ovolikim brojem slobodnih radnih mesta je dokaz dobre saradnje jer je nemoguće organizovati dobar Sajam neposredno pre Sajma, već je neophodno raditi sa poslodavcima i lokalnom samoupravom kvalitetno tokom cele godine. Ove godine Vlada Srbije nam je omogućila značajna sredstva za aktivne mere zapošljavanja, reč je o 2.8 milijarde dinara, plus 550 miliona za osobe sa invaliditetom. Tim sredstvima će biti obuhvaćeno 131.000 osoba, građana Srbije. Ono što je jako dobro jeste da je 2016. godine proglašena godinom preduzetništva, odvojeno je 16 milijardi dinara, od čega je 4.4 milijardi bespovratno. Reč je o direktnoj podršci preduzetnicima, stvaranju preduzetničkog duha i treća komponenta je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja-kazao je zamenik direktora Sikimić i dodao da paralelno sa svim navedenim ide i Program transfera tehnologija od 6.9 miliona evra. Vlada Srbije je izdvojila milion, a EU 4.9 miliona. Ovaj program podrazumeva da se rezultati domaće pameti i istraživanja razviju u našim visokoškolskim ustanovama, budu komercijalizovani i transferisani domaćoj privredi, što će sve zajedno značajno doprineti daljem padu nezaposlenosti-kazao je Sikimić.

sajam zaposljavanja (5)

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić izrazila je zadovoljstvo što je današnjem sajmu prisutno tridesetak poslodavaca sa preko 220 slobodnih radnih mesta.

-Ovo je izuzetno bitno za nezaposlene  jer se na ovaj način sprečava odliv kadrova u druge gradova i inostranstvo. Interesantno je da ovaj sajam posećuju nezaposleni iz sve četiri opštine, što je veoma bitno za smanjenje nezaposlenosti na nivou celog Okruga. Htela bih da se zahvalim svim izlagačima koji su došli, kao i Nacionalnoj službi za zapošljavanje zbog organizacije ovakve manifestacije-kazala je načelnica Tončić.

sajam zaposljavanja (3)

Pomoćnica gradonačelnika Pirota, zadužena za vanprivredu Milica Golubović kazala je da je postojanje ovakvog Sajma jako dobro.

-Zahvaljujući ovakvoj meri zapošljavanja veliki broj nezaposlenim ima priliku da dođe u direktan kontakt sa poslodavcima tako da je ovo jako dobar vid smanjenja nezaposlenosti. Opština Pirot će i u budućnosti raditi na tome da se broj nezaposlenih smanji. Opština Pirot izdvaja jako značajna sredstva radi poboljšanja položaja nezaposlenih koje nacionalno sa pirotskom filijalom NSZ realizujemo, poput programa samozapošljavanja, stručne prakse, javnih radova i druge mere. U toku ovog meseca je potpisano čak 87 ugovora sa nezaposlenim osobama čime je došlo do zapošljavanja pomenutog broja ljudi-kazala je Golubovićeva.

sajam zaposljavanja (1)

Direktorka pirotske filijale NSZ Jelena Kostić kazala je da je na evidenciji NSZ ima 12.500 nezaposlenih na teritoriji čitavog Pirotskog okruga.

-Od toga najviše je u Pirotu-7.500. Mi na ovaj način pokušavamo da još jednom damo maksimalan napor da ljudi koji traže zaposljenje mogu da dođu do njega. U prilog tome govori i struktura radnih mesta koja se traže od strane prisutnih poslodavaca. Struktura je takva da svako ko želi da dođe do posla, makar imao i osnovnu školu, može da dođe na Sajam  i stupi u kontakt sa poslodavcima. Bitna je volja i želja za poslom, posla ima, vidite i sami, po broju poslodavaca se to takođe može videti, a i poslodavci su dobri i kvalitetni. Podsetila bih samo da su učesnici na Sajmu poslodavci koji su ranije nagrađivani od strane  NSZ na republičkom nivou-kazala je direktorka Kostić.

 

 

Pogledajte spisak poslodavaca.

image

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de