Reportaža

Najveći trešnjar u Srbiji na 25 km od Pirota

Na samo 25 km od Pirota, iznad Bele Palanke, u mestu Klisura nalazi se najveći trešnjar u Srbiji. Vlasnik, Boban Mijalković, kaže da površina trešnjara trenutno iznosi 34 hektara zemljišta. 

Boban Mijalković, vlasnik najvećeg trešnjara u Srbiji, počeo je sa sadnjom trešanja 2008. godine kada je na površini od 20 hektara zasadio blizu 13000 sadnica trešanja. 

-Ceo projekat je počeo 2008. godine kada smo na površini od dvadesetak hektara zasadili u dva navrata, u jesen i proljeće, blizu 13000 sadnica trešanja. Godine 2009 i 2010. posadili smo još blizu 3000 sadnica, odnosno oko 3,5 hektara trešanja, da bismo 2014. godine zasad podigli na jedan viši nivo i nadamo se da ćemo ove godine imati pun rod ako vremenski uslovi dozvole.  

Da Mijalković vredno radi, govori nam i činjenica da je zasad proširen za još 12 hektara tako da u ovom trenutku iznosi blizu 34 hektara trešanja raznog vremena zrenja i vremena stizanja, od kraja maja pa do sredine jula meseca. 

Vremenske neprilike su vekovima bile najveći strah za poljoprivrednike pa je tako 2016. godina  bila pogubna za ovaj trešnjar.

-Prošle godine smo imali veliki mraz što je dovelo do gubitka roda više od 90 posto. Zbog toga bismo mogli reći da je ovo podneblje srednjeg nivoa kvaliteta. Ove godine je situacija stabilna, za 4-5 dana trebalo bi cvetanje da se završi, a rodni potencijal je na najvišem nivou. Međutim, vremenske prilike su i dalje problem.

Mijalković ističe da je sada najbitniji proces oprašivanja i proces oplodnje od kojih zavisi sama rodnost zasada i nada se da će osetiti blagodeti ovih investicija. 

-Našim trešnjama snadbevali smo prodavanice Maksija kao i rusko tržište, a s obzirom da je trešnja prva voćka koja stiže na tržište i da glad za njom uvek postoji, verujem da će godina biti uspešna- rekao je Mijalković.

 B. M. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker