Gradska hronika

Najveći pećinski stalagmit u Srbiji nalazi se na Staroj planini, u pećini Vladikine ploče

Ekspedicija Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije i PSK Dvig nedavno je rezultirala velikim otkrićima u srcu Stare planine, kanjonu Vladikine ploče. Impozantne pećinske dvorane u koje ljudska noga nikada nije kročila, sa netaknutim pećinskim nakitom neverovatne lepote i prelepih boja. Osim grandiozne dvorane, u pećini Vladikine ploče otkriven je i najmasivniji stalagmit u Srbiji čije su dimenzije u prečniku 9.5 metara i 11.5 metara u visini što se retko sreće čak i u okruženju, kazao je Pirotskim vestima Nemanja Milosavljević, koji vodi Speleo sekciju Planinarskog saveza Srbije. 

-Radi se o dvorani grandioznih dimenzija koja je u toj meri prekrivena pećinskim nakitom svih formi, nijansi i boja da je tako nešto retko videti u Srbiji. Osim lepote, pećina ima i veliki naučni značaj pa će se ovde obaviti sve neophodna istraživanja-kaže Milosavljević za Pirotske vesti. On dodaje da će se istraživanja nastaviti čim Zavod za zaštitu prirode Srbije da dalje smernice za rad speleologa.

-Cilj nam je da pećinu maksimalno zaštitimo od neželjenih posetilaca, da nastavimo sa sistematičnim istraživanjem i same pećine i njenog okruženja. Trenutnim merenjem je otkriveno da se taj novi kanal sa novom dvoranom prostire u dužini od 740 metara što sa prethodnih poznatih 660 metara imamo pećinu koja se približava dužini od 1.5 kilometara, a po nekim naznakama geoloških slojeva i po  konfiguraciji terena mi verujemo da može da se radi o pećini dužine više kilometara i da na kraju istraživanja to bude jedna od najdužih, možda i najduža pećina u Srbiji-kaže Milosavljević. On je apelovao na sve zaljubljenike u prirodu i avanturiste da se ne upuštaju u istraživanje ove pećine jer je boravak u takvim uslovima veoma opasan i može biti i fatalan sa nestručne i osobe bez adekvante opreme.

UPOZORENJE ZA “AVANTURISTE”: Teren je izuzetno opasan, pokušaj dolaska do novootkrivenih delova pećine može biti fatalan. Moguća situacija kao u Tajlandu nedavno kada je izbegnuta ogromna tragedija

-Postoji niz rizičnih tačaka, a posebno sifonsko periodično jezero koje može da se brzo napuni iznenadnim prilivom podzemnih voda onako kako je bilo nedavno u Tajlandu kada je veliki broj dečaka dugo bio zarobljen iza sifona, takav scenario je moguć i ovde, naši ulasci su strogo kontrolisani i strogo se vodi računa da to takve situacije ne dođe. Inače, uspehu naše ekspedicije doprineo je i veoma nizak vodostaj. Takođe, svaki boravak može značajno oštetiti i narušiti neverovatnu lepotu onoga što smo otkrili u pećini-kaže Milosavljević za Pirotske vesti.

 

Turistička organizacija Pirot: Pećine veliki turistički adut Pirota i Stare planine. Nastaviće se istraživanja izvora Vrelo na Staroj planini, koje je takođe neistraženo do kraja

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je Pirotskim vestima su najnovija otkrića izazvala pravo oduševljenje među svim ljubiteljima speleologije u Srbiji ali i inostranstvu.

-Uspostavili smo saradnju sa Komisijom za speleologiju Planinarskog saveza Srbije. Ideja je da naredne godine u saradnji sa njima organizujemo obuku za speleo vodiče, nabavimo odredjenu vrstu opreme, šlemove, lampe, užad koji će biti u planinarskom domu Dojkinci i biće namenjeni grupama i turistima koji dolaze na Staru planinu i žele organizovano, uz pratnju vodiča i profesionalaca da obilaze pećine našeg kraja, ne samo Vladikine ploče, vec i Veliku pećinu kod Držine i Vetrenu Dupku kod sela Vlasi-kaže Zlatkov i dodaje da je pre par godina je Stara planina odlična baza i za speleo ronioce.

Foto Igor Đorđević/TOP

-Pre par godina ostvarili smo saradnju sa organizacijom CAVEBASE, profesionalcima iz Evrope koji se bave speleo ronjenjem i koji su na naš zahtev istraživali Vrelo i tom prilikom se spustili do dubine od 48 metara. Očekujemo i nastavak ovih istraživanja, a spremni smo da i našim udruzenjima pomognemo oko realizacije različitih istraživanja, outdoor festivala, speleo avantura i slično-zaključuje Zlatkov.

Autor fotografija –  Martin Ristić, asistent na snimanju – Ivan Savić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de