Gradska hronika

Najveća korist od izgradnje Koridora 10 u transportnom sektoru

Povećanje transportne efikasnosti, pojačanje bezbednosti u saobraćaju, podržavanje i olakšavanje dostizanja održivog ekonomskog i socijalnog razvoja na nivou opština, ali i cele Srbije benefiti su od izgradnje Koridora 10, istaknuto je na panel diskusiji koja je organizovana 29.06.2018. u UO Privrednoj komori Pirot povodom predstavljanja Izveštaja o uticaju izgradnje Koridora X na lokalni ekonomski i društveni razvoj.

Glavni cilj studije je procena socio-ekonomskog uticaja novoizgrađenog dela Koridora X na opštine koje su imaju pristup Koridoru, a rezultati su ukazali na to da najveće koristi od izgradnje autoputa ubiru sektor transporta (mišljenje 57% ispitanika), trgovine (26%) i turizma (25%).

Sveopšti uticaj izgradnje Koridora 10, kada je u pitanju transportna efikasnost, u 2017. godini procenjen je na 60 miliona EUR u poređenju sa mrežom koja je postojala 2012, a indikatori govore u prilog tome da je u opštinama koje imaju pristup autoputu socio-ekonomski razvoj  znatno unapređen u odnosu na period pre izgradnje Koridora 10 i u poređenju sa opštinama bez pristupa autoputu.

Panel su organizovali lokalna samouprava, Slobodna zona Pirot i UO Privredna komora Pirot, a učestvovali su predstavnici Javnog preduzeća Koridori Srbije, lokalnih samouprava i privrednih subjekata Pirotskog upravnog okruga, Slobodne zone Pirot, UO Privredne komore Pirot i konsultanstski tim koji je bio angažovan na izradi Izveštaja o uticaju izgradnje Koridora X na lokalni ekonomski i društveni razvoj.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker