Obrazovanje

Najuspešnijim učenicima dodeljene nagrade za ostvarene rezultate na takmičenju iz istorije

Pod geslom “Istoriji na dar” učenicima osnovnih i srednjih škola u pirotskom okrugu, koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenju iz istorije, dodeljene su nagrade i zahvalnice. Dodelu nagrada organizuje četvrtu godinu zaredom  Udruženje istoričara Pirota i aktiv nastavnika istorije Pirotskog okruga. Knjigom je nagrađeno  38 učenika  a najuspešniji takmičari među njima dobili su i audio – vizuelene uređaje.

Istoričari, Davor Lazarević, Predrag M. Vidanović i Vladica Tošić, uručili su nagrade najboljim mladim istoričarima Pirota. Ove godine prvi put su nagrađeni i učenici osnovnih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na okružnom i na državnom nivou takmičenja. “Iz godine u  godinu imamo sve više dece koja se bave  istorijom koja kroz različita takmičenja uče o vrednostima koje istorija ostavlja u nasleđe” kaže Vladica Tošić, predsednik Aktiva nastavnika istorije Pirotskog okruga.

Ova manifestacija ali I brojne druge  aktivnosti Istorijskog Arhiva i zalaganjja istoričra kroz vannastavne aktivnosti doprinele su da istorija postaje sve popularnija m eđu školarcima. “Uspšeli smo da približimo istoriju mladim istoričarima i deci Pirota i Pirotskog okruga, ahvaljujući Arhivu koji iz godine u godinu ulaže napor da kroz različite tribine, izložbe, konkurse, uključi što veći broj dece.  Želja nam je da čuvamo kulturu sećanja za generacije koje dolaze” – kaže Tošić.

Andrej Janačković, učenik pirotske Gimnazije, osvojio je treće mesto na republičkom takmičenju, kaže da je istorija njegov omiljeni predmet i da voli da uči o prošlosti Srbije i sveta. Tokom priprema za  takmičenje  uvek može da se nauči nešto novo ali i da pitanja mogu da iznenade pa je potrebno široko znanje da bi se došlo do najvišeg nivoa, kaže Andrej Janačković.

Pripreme i samo takmičenje iz istorije traju tokom cele godine, kroz različite nivoe takmičenja od gradskog  do državnog. Predsednik Aktiva nastavnika istorije Pirotskog okruga ističe da trud koji ulažu pirostki istoričari nije ostao nezapažen. “Prepoznati smo od strane Ministstarstva prosvete i Društva istoričara Srbije kao grad koji sa velikim uspehom organizuje završna takmičenja koja su jedna od najmasovnijih. Ove godine je domaćin takmičenja za srednej škole bila Tehnička škola a OŠ “Sveti Sava” za osnovne, gde je u Pirot došao veliki broj dece i nastavnika” – rekao je VladicaTošić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker