Kultura

“Najjužnije plavo” – novo delo Tomislava G. Panajotovića

U izdanju Istorijskog arhiva u Pirotu iz štampe je izašla knjiga, Tomislava G. Panajotovića, „Najjužnije plavo“, kao dragoceno svedočanstvo naše novije istorije. Reč je o drugom, dopunjenom izdanju publikacije „Koalicija zajedno za Pirot – Najjužnije plavo“, objavljene 2011. godine. Kao direktan svedok istorije, a kasnije i njen akter, Panajotović pred čitaoce donosi esenciju dešavanja dovoljnu za njihovo razumevanje, ali u toj meri ilustrovanu detaljima da je moguće sa površine ondašnje svakodnevice „zaroniti“ unutar uzročno-posledične dubine obrađenih događaja.

“Ako se osvrnemo na autorov opus od nekoliko ozbiljnih publikacija, na stotine novinskih tekstova i na to dodamo ogromno profesionalno i životno iskustvo, koje je ušlo u devetu deceniju, onda nije preterano reći da je u pitanju sazreo rukopis koji je dovoljno „odležao“ da pruži autoru mogućnost da ga oslobodi subjektivnih ocena, ideoloških i drugih primesa kojima ostvarenja tog tipa najčešće obiluju. Kako je reč o rukopisu koji po svojoj suštini ima memoarski prizvuk i sagledavanje istorijske realnosti iz prvog lica zaista je teško pronaći zaključke, ili deskripcije koji su neobjektivni, ili u toj meri pristrasni da upućuju na „nečasne“ namere. Svestan svoje političke, društvene uloge, a naposletku i odgovornosti publiciste od renomea Panajotović je, kako i sam kaže, imao nameru da iza sebe ostavi pisani trag o svemu što se tih godina dešavalo kako bi generacije koje dolaze gradile pozitivnu kulturu sećanja i adekvatan odnos prema prošlosti”- navodi se, pored ostalog u recenziji publikacije.

Autor knjige Najjužnije plavo, Tomislav G. Panajotović, podseća da je sutra 5. okobar, datum koji je veoma značajan, pored ostalog, i za temu koja je na stranicama njegovog dela. Među koricama knjige nalazi se veoma detaljan materijal od početka 90. godina prošlog veka od izuzetnog značaja za Pirot koji je tada doživeo svoje najsvetlije trenutke svoje istorije, kao jedan od gradova u kojem je pobedila Koalicija zajedno za Pirot. To je bila predigra 5. oktobru, kaže Panajotović, ali je cilj koji je imala KZZP devedesetih godina, pobedom na lokalnim izborima 1996. godine, bio veliki korak ka konačnoj realizaciji planova opozicije i Demokratske stranke.

“Za potpuni doživljaj rukopisa treba imati u vidu da ga je pisao verovatno jedan od poslednjih lokalnih idealista u politici, koji je beskompromisno ostao privržen načelima demokratskog i pravednog društva, a posle bavljenja politikom ostao „čist“ kako pred sobom tako i pred sredinom koja „prljanje“ ne prašta” – kaže se u recenziji.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker