Kultura

Najčitanije knjige u Narodnoj biblioteci Pirot

U eri društvenih mreža i interneta, koji nam ostavljaju malo vremena za druženje sa knjigom, ohrabruje podatak da su u Narodnoj biblioteci Pirot deca ta koja su poslednjih godina najbrojniji članovi Biblioteke. Deca i mladi često dolaze u Biblioteku, a tokom zimskog raspusta na dečjem i odeljenju za mlade bile su česte gužve. U tradicionalnoj anketi Narodne biblioteke Srbije, o najčitanijim knjigama u javnim bibliotekama Srbije, među najčešće pozajmljivanim naslovima u Narodnoj biblioteci Pirot su naslovi za decu i mlade.

U Narodnoj biblioteci Pirot kažu da tome sigurno doprinose i brojni programi koje Biblioteka organizuje s ciljem promovisanja čitanja kod najmlađih, kao što su manifestacije “Čitalačka značka” i Smotra recitatora, druženje sa dečjim piscima, literarni konkursi, izložbe i slično.

U 2021. godini od deset najčitanijih knjiga u pirotskoj Biblioteci osam je dečjih: – “Poštovana deco” Duška Radovića, “Priča o Tataliji”i “Lovac na maslačke” Vesne Aleksić, “Od čitanja se raste” Jasminke Petrović, “Hajduci” Branislava Nušića, “Sudbina jednog Čarlija” Aleksandra Popovića i “Doživljaji mačka Toše” i “Orlovi rano lete” Branka Ćopića”. Na listi 10 najčitanijih knjiga našla su se svega dva naslova namenjena starijim članovima Biblioteke a to su “Ostrvo pelikana” Miodraga Majića i “Na Drini ćuprija” Ive Andrića.

Članovi dečjeg odeljenja su ne samo deca školskog uzrasta, već je među njima i dosta predškolaca, čemu, uz izuzetno bogat fond slikovnica i knjiga namenjenih najmlađem uzrastu, doprinosi i to što, nastojeći da razvijaju čitalačke navike od detinjstva, u Biblioteci najmlađe Piroćance učlanjuju besplatno. S obzirom na neizvesno održavanje Salona knjige, trenutno je u Narodnoj biblioteci Pirot aktuealan upis prvaka, koji je ranijih godina realizovan na Sajmu knjiga tokom trajanja Dečjih dana uz druženje sa poznatim autorima za decu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de