Obrazovanje

Nagrade i zahvalnice za najbolje takmičare iz istorije

Pod geslom “ISTORIJI NA DAR”, u organizaciji  Istorijskog arhiva u Pirotu, u saradnji sa Aktivom nastavnika istorije Pirotskog okruga i Udruženjem istoričara Pirota, dodeljene su zahvalnice i nagrade, najuspešnijim učenicima srednjih škola, učesnicima takmičenja iz istorije u školskoj 2021-2022. godini, kao i njihovim mentorima.

Manifestacija je prvi put održana prošle godine sa namerom da preraste u tradiciju i sa ciljem da okupi, afirmiše i nagradi mlade ljude koji se bave istorijom kroz takmičenja, istraživanja ili na bilo koji javno prepoznatljiv način, kaže Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva.

Vladica Tošić, predsednik Aktiva nastavnika istorije Pirotskog okruga kaže, da je ove godine nagrađeno 30 učenika od kojih se po ostvarenim rezultatima ističe četvoro a to su: Natalija Ivanov, učenica škole Vuk Karadžić iz Babušnice, koja je osvojila treće mesto; Marija Manić, učenica pirotske Gimnazije, sa osvojenim četvrtim mestom; Anđelija Janićijev, učenica Gimnazije, koja je osvojila peto mesto i Ognjen Antić, takođe učenik Gimnazije koji je osvojio osmo mesto na državnom takmičenju. Po prvi put državno takmičenje iz istorije   ove godine bilo je organizovano u Pirotu.

Predsednik Udruženja istoričara Pirota, Predrag Vidanović kaže, da je sve više mladih zainteresovano za istoriju i da su poslednjih godina nastavnici u školama aktivniji, upućuju decu u Arhiv da istražuju arhivsku građu i razvijaju ljubav prema ovoj nauci. On veruje da  ovakve aktivnosti podstiču mlade da racionalno rasuđuju i da iz prošlosti izvlače zaključke za život u sadašnjem vremenu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de