Obrazovanje

Nagrada za OŠ “8. septembar” za ideju kako da deca budu fizički aktivnija

Nakon poražavajućih statističkih podataka o zdravstvenom stanju mladih naraštaja, prema kojima svako peto dece ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a čak 70 odsto naše dece je nedovoljno fizički aktivno, Aqua Viva i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli su program „Pokrenimo našu decu“. U okviru ovog projekta, u kome je učestovao ogroman broj škola iz cele zemlje, nagrađena je i OŠ “Osmi septembar” iz Pirota, tačnije film u kome su glavni akteri mališani iz II/2 odeljenja ove škole i njihova učiteljica Radica Živković. Video o tome kako pirotski mališani i njihova učiteljica nastoje da budu što je moguće više fizički aktivni snimio je Vladan Ristić.

Pod sloganom „Da svaki školski dan bude aktivan“ osmišljeno je nekoliko kreativnih i zabavnih modela vežbi: Vesela stolica, Pričam ti priču, Zdrava stopalca, Razigrana palica, Muzička gimnastika, Pleši i zaledi se i jesenje, prolećne i zimske igrarije na otvorenom. Učenici i učitelji u ovim modelima pronašli su inspiraciju i predloge kako da tokom školskog dana provedu 15 minuta dnevno radeći vežbe koje su dobre za zdravlje, a zanimljive u praksi, a predlog iz Pirota dobio je i nagradu.

Kako je Pirotskim vestima kazala učiteljica Radica Živković, ovo je treći konkurs koga svake godine organizuje Aqua Viva. 

-Mi smo prošle godine učestvovali prvi put, ove godine učestvovali ponovo. Izabrali smo kako model njihove vežbe u trajanju od 2 minuta pod nazivom  “Muzička gimnastika”.  Zajednički smo osmislili naše vežbe u trajanju od jednog minuta. Deci je veoma važna igra i na časovima fizičkog vaspitanja, a takodje i na ostalim časovima. Prekidali smo obradu jednačina, vežbali tri do četiri minuta i nastavili čas. Takodje su dobrodošle vežbe tokom obrade bajke, glagola, utvrdjivanje znanja o vodi, vazduhu i slično. Deca vole igru, druženje i zajednički rad koji je ovde bio potreban. Sa osmehom smo vežbali, ponavljali više puta odredjene vežbe. Ove godine medju 36 najboljih odeljenja smo i mi II/2 – jedini iz našeg grada. Tri prvoplasirana odeljenja su iz Knjaževca, Paraćina i Čačka. Mi smo srećni sto smo ove godine ipak osvojili nagradu, plasirali se medju 36 najboljih. Naredne godine vežbaćemo i za neko od prva tri mesta-poručuje učiteljica Živković.

https://youtu.be/0l5GHO3N3z8

Aqua Viva poznata je kao brend koji podržava i promoviše aktivan stil života i redovnu fizičku aktivnost kao jedan od glavnih preduslova za dug i zdrav život. Znajući da se dobre navike za ceo život grade u detinjstvu, Aqua Viva sada pokreće akciju čiji je cilj da školarcima u Srbiji približi kulturu fizičke aktivnosti u svakom danu, osmišljenu tako da prevenira sve zastupljenije poremećaje držanja i tela uopšte.

Zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) i Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta (SSPFVS), Aqua Viva inicirala je program „Pokrenimo našu decu“ kojim se uvodi dodatna svakodnevna fizička aktivnost za učenike od 1. do 4. razreda u svih 1206 osnovnih škola u Srbiji.

Dokazano je da fizička aktivnost pozitivno deluje na motorički razvoj dece i na njihov celokupni psihofizički razvoj. Redovno vežbanje pomaže kod prevencije raznih bolesti, doprinosi jačanju mišića i pravilnom rastu kostiju, poboljšava koordinaciju pokreta i utiče na pravilno držanje tela. Dodatno, fizička aktivnost veoma je važan faktor u održavanju mentalnog blagostanja mladih, njihovog samopouzdanja, razvijanju socijalnih veština, samokontrole i smanjenju stresa, depresije i anksioznosti, a pozitivno utiče i na mentalnu snagu i akademska postignuća.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker