Lokalna samouprava

Nacionalni krizni centar odbio zahteve o repopulaciji svinja u selima na kružnom putu u Pirotu

Danas je u prostorijama Pirotskog okruga održana redovna konferencija za medije na kojoj je podnet izveštaj o radu republičkih inspekcijskih službi za poslednji kvartal 2021. godine. Načelnica Okruga, Dragana Tončić, navela je, pored ostalog, da je Uprava za veterinu 22. decembra donela objedinjeno rešenje o proglašenju Lovišta “Pčinja” u opštini Trgovište, u Pčinjskom okrugu, zaraženim, inficiranim područjem od afričke kuge svinja kod divljih svinja. Ovim rešenjem su propisane sve mere koje se podrazumevaju kao i u već zaraženim lovištima u Nišavskom, Borskom, Zaječarskom, Braničevskom, Južnobanatskom i Pirotskom okrugu.

Govoreći o afričkoj kugi svinja načelnica Tončić je istakla da se Regionalni krizni centar za afričku kugu svinja Niš, nakon njene inicijative, inicijative narodne poslanice Olje Petrović i gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, obratio Nacionalnom kriznom centu mišljenjem i zahtevom da se razmotri mogućnost repopulacije svinja u selima na kružnom putu u Pirotu. Međutim, u Pirotskom okrugu je došlo do pogoršanja epiziotološke situacije, s obzirom da su u decembru potvrđena tri nova slučaja afričke kuge svinja kod divljih svinja, pa zahtev nije odobren.

Kada je reč o radu Tržišne inspekcije glavni prioritet bila je kontrola primene protivpandemijskih mera. Što se tiče ostalih kontrola, pored ostalog, obavljene su kontrole zaštite prava intelektualne svojine, redovne kontrole prometa robe u trgovinama, kontrola prometa hleba po uredbi, cena osnovnih životnih namirnica i kontrola prodajnih podsticaja.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker