Lokalna samouprava

Nacionalni dan rodne ravnopravnosti – Sve više žena na ozbiljnim i odgovornim funkcijama

Nacionalni dan rodne ravnopravnosti obeležava se od 2021. godine. Dragana Tončić, predsednica Skupštine grada Pirota kaže da je rodna ravnopravnost  važna za napredak čitavog društva, pa je važno pomenuti je i na Nacionalni dan rodne ravnopravnosti i ukazati na njen značaj.  Datum je ustanovljen kao podsticaj za ostvarenje pune jednakosti polova, u svim segmentima društva.

Lokalni parlament na čijem je čelu upravo predsednica Dragana Tončić, a njena zamenica Emilija Popović, od ukupno 56 odbornika, u svom sastavu ima 26 žena.

Tončićeva podseća da je još  davne 1842. godine knez Mihajlo Obrenović ukazom odobrio otvaranje ženske škole. Pionirska odluka je kasnije bila samo preduslov za emancipaciju žena i afirmaciju principa rodne ravnopravnosti.

Kroz istoriju, žene su se afirmisale kroz humanitarni rad, a kasnije i kroz učenje na visokim školama koje su im bile ulaznice za odgovorne poslove u rukovođenju.

“Danas je slika prilično izmenjena, žena se povezuje sa obavljanjem ozbiljnih i odgovornih funkcija jer su svojim sposobnostima dokazale da mogu biti egal muškarcima. Tako danas imamo žene na odgovornim mestima koje uspešno vode uspešna preduzeća, ustanove, škole, a jedno takvo mesto je i lokalni parlament” – ističe predsednica Skupštine, Dragana Tončić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker