Gradska hronika

Nacionalni dan bez duvana 31. januar, ove godine obeležava se pod sloganom: „365 dana bez duvana“

U Srbiji puši više od trećine stanovnika i jedina smo zemlja u regionu u kojoj je dozvoljena upotreba cigareta u ugostiteljskim objektima.  Duvanski dim iz cigareta sadrži preko 7000 različitih hemijskih jedinjenja među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje kao što su cijanovodonik, ugljen-monoksid ili amonijak, a više od 70 hemijskih supstanci je kancerogeno.  Nacionalni dan bez duvana u Pitrotu je obeležen  uličnim akcijama kako bi se skrenula pažnja javnosti na štetnost upotrebe duvanskih proizvoda.

Ceveni krst Pirot i Zavod za javno zdarvlje su i ove godine organizovali akciju kako bi se skrenula pažnja javnosti na štetnost upotrebe duvanskog dima. “Želimo da ukažemo građanima da je duvanski dim jedan od glavnih faktora raizika koji je povezan sa 4 najčešće grupe hroničnih nezaraznih bolesti:  kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima; malignim bolestima; hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i dijabetesom. Od 8 miliona ljudi koliko u svetu godišnje umre, milion su pušači ili osobe koje su izložene duvanskom dimu. Ovim uličnim akcijama i ovogodišnjim sloganom “365 dana bez duvana“ želimo da ukažemo upravo na ove rizike” – kaže Kristina Jovanović iz Crvenog krsta Pirot.

Građani sa kojima smo razgovarali imaju podeljeno mišljenje o cigaretama. Dok jedni smatraju da bi država strožim zakonima mogla da reguliše upotrebu duvanskih proizvoda drugi ističu da je pušenje stvar ličnog izbora i da svako odlučuje o svom zdravlju i svojim navikama.

“Pušač sam, to je moj izbor, možda nije naispravniji ali ja ne delim savete drugima pa ne želim ni da ih slušam.”

“Ja sam ostavio cigarete, bolje mi je ovako, nisam imao konkretan razlog ali jednostavno rešio sam da prekinem sa tom lošom navikom.”

“Bio sam pušač, odavno sam ostavio cigarete. Smatram da svako treba da odluči sam šta je za njega najbolje. Pritom su cigarete i dosta skupe pa sada više ne razmišljam o tome koliko bi me mesečno koštalo to zadovoljstvo.”

“U mojoj  porodici jedino ja nisam pušač, Ostali članovi porodice kažu da bi voleli da ostave cigarete ali se to još uvek nije desilo. Moj suprug jedino ne želi da prekine.”

Ovo su neki od odgovora građana Pirota na pitanje da li koriste duvanske proizvode i da li bi ostavili cigarete.

Posledice  pušenja cigareta rezultat su izlaganja organizma brojnim štetnim materijama putem upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu iz okruženja.  Brojne posledice pušenje ima ostavlja na reproduktivno zdravlje, zdravlje trudnica, zdravlje ploda i novorođenčadi, zdravlje i razvojne karakteristike dece. Rezultati poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazuju da u je u našoj zemlji pušilo 31,9% stanovnika Srbije starijih od 15 godina. Najveći broj pušača nalazi se u starosnoj grupi 45 – 54 godine, njih 41,3%, ali zabrinjava podatak da čak 14,4% ukupnog broja pušača u našoj zemlji pripada populaciji starosti između 15 i 19 godina, što odgovara srednjoškolskom periodu.

Sonja Petrov iz Zavoda za javno zadravlje Pirot kaže da su istraživanja pokazala da cigarete je bar jednom tokom života pušilo 15,1% učenika  V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole. Svaki deseti učenik V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole puši cigarete;  Elektronske cigarete bar jednom tokom života probao je svaki peti učenik V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole  sa najvećom učestalošću među dečacima prvog razreda srednjih škola.  Svaki 5. učenik I razreda srednjih škola prema kriterijumima
definisanim istraživanjem, spada u korisnike elektronskih cigareta.

U našoj zemlji u porastu je upotreba elektronskih cigareta kao i duvana za nargile. Iako među građanima vlada mišljenje da elektronske cigarete nisu štetne, posledice njihovog korišćenja će se tek videti  jer je reč o proizvodu koji je na  našem tržištu prisutan 15 godina.

“Elektronske cigarete su sve dostupnije i naročito su popularne među tinejdžerima. Mi još uvek nemamo kliničke studije jer je to relativno nov proizvod na tržištu a za kliničku sliku je potreban duži vremenski period” – kaže Sonja Petrov. 

Naša zemlja primenjuje sve grupe mera kontrole duvana ali postoje značajna područja unapređenja, naročito kada su u pitanju povećanje akciza na cigarete, bolja regulacija nikotinskih i nenikotinskih proizvoda za inhaliranje,  bolja kontrola zabrane prodaje maloletnicima,  kontrola zabrane oglašavanja duvanskih proizvoda i zabrane promocije i sponzorstava od strane duvanske industrije. U toku je proces usvajanja nacrta novog zakona koji će regulisati upotrebu duvana. Srbija je jedina zemlja u regionu gde dozvoljena upotreba cigareta u zatvorenim javnim objektima.

Centar za prevenciju Doma Zdravlja Pirot ovaj dan obeležava izložbom i podelom edukativnog materijala, kao i zdravstveno vaspitnim radom sa odraslom populacijom na terenu i ambulantama u gradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker