Gradska hronika

Načelniku za vanprivredne delatnosti predstavljeni rezultati istraživanja koji se odnose na nevidljiv rad žena u kući

Rezultati istraživanja, u okviru projekta  “Nevidljivi rad žena u domaćinstvu: preporika ili podsticaj za rodnu ravnopravnost?” koji udružanje građana Ternipe realizuje pod pokroviteljstvom Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj ( BMZ) uz podršku GIZ-a, predstavljeni su načelniku Odeljenja za vanprivredu Gradske uprave Pirot, Savi Kostiću.  Silvija Nešić iz  udružanja građana Ternipe, obrazložila je zaključke koji su nastali kao rezultat višemesečnog istraživanja kao i preporuke mera za unapređenje lokalnih javnih politika.

Sastanku su prisustvovale predstavnice ženskih organizacija civilnog društva u Pirotu koje smatraju da je nevidljivi ženski rad u kući tema kojom bi ozbiljnije trebalo da se bavi  civilni sektor ali  institucije kako bi položaj žena, naročito onih koje pripadaju nekoj od ranjivih kategorija postao bolji.

Načelniku za vanprivredu upućene su preporuke koje bi mogle da budu polazna osnova za kreiranje mera u cilju zaštite prava žena, njihovog zdravlja kao i  finansijske valorizacije nevidljivog kućnog rada.

Najveći broj ispitanica tokom istraživanja izjasnio se da bi im adekvatni uređaji u domaćinstvu skratili vreme obavljanja kućnih poslova pa je kao jedna od mogućih mera predložen programa za pomoć i subvencionisanje kupovine kućnih aparata kao podrška u obavljanju nevidljivog kućnog rada.

Kada bi se vrednovao na odgovarajuć način,  u celom svetu bi neplaćeni ženski rad iznosio 10% BDP-a a po istraživanjima žene obavljaju ¾ neplaćenog rada na svetskom nivou.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker