Gradska hronika

Meštani Krupca protestuju povodom situacije i mera koje se primenjuju nakon pojave afričke kuge

Meštani sela Krupac treći dan kako protestuju protiv uništavanja svinja i lokacije za zakopavanje eutaniziranih životinja. Takođe traži se odgovor na pitanja zašto se uništavaju i zdravstveno ispravne svinje, zašto meštani sela nisu konsultovani prilikom donošenja odluka, i traži se da se već zakopane životinje eshumiraju i prebace na drugu lokaciju. 

Lokaciju za zakopavanje eutaniziranih životinja odredilo je Odeljenje za urbanizam i komunalne delatnosti Gradske uprave Pirot, a na osnovu naloga republičke veterinarske inspekcije i zaključka okružnog Štaba za vanredne situacije.

– Nakon sastanak okružnog Štaba za vanredne situacije dobili smo nalog za određivanje lokacije i određivanje izvršioca posla. S obzirom da je tražena lokacija morala biti u zaraženom području, izabrana je parcela površine od oko 2 hektara u državnoj svojini, pašnjak pete kategorije, pored pristupnog puta, 800 do 1000 metara od zadnje kuće u selu, i van vodotokova, kao i van svih planova sanitarne zaštite- rekao je medijima Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalne delatnosti.

Video – Grad Pirot

Na pitanje i primedbe meštana da se kopanje vrši na nepropisnoj dubini, Krstić je ponovio da akcijom rukovodi republička veterinarska inspkcija, i da se uz njihov nadzor vrše sve aktivnosti, pa i kopanje eutaniziranih životinja, tako da sva pitanja oko procesa klanja i eutanazije moraju da se postave njima, kako bi dobili odgovore.

Pravi se geografska “tampon” zona u nekoliko pirotskih i dimitrovgradskih sela kako bi se sprečila mogućnost prenošenja virusa afričke kuge sa divljih na domaće svinje

Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog kriznog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Niš kazao je u izjavi za TV Pirot da je reč o merama koje podrazumevaju pravljenje svojevrsne tampon zone u nekoliko pirotskih sela gde neće biti domaćih svinja na taj način što će domaće svinje obeležiti i slati u najbližu klanicu, a kako bi se sprečila mogućnost da se virus sa divljih prenese na domaće svinje, što bi imalo nesagledive posledice.

Slične vesti

Back to top button