Gradska hronika

Načelnica Okruga Dragana Tončić: Leševi eutanaziranih svinja odvoziće se u ćuprijsku kafileriju

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić kazala je danas novinarima da je nakon sastanka sa predstavnicima mesnih zajednica, Kriznog centra za suzbijanje afričke kuge divljih svinja i uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, dogovoreno da se leševi eutanaziranih svinja sa ovog područja odvoze u kafileriju u Ćupriji.

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge divljih svinja koje realizuje Uprava za veterinu, nakon što su delovi dva lovišta u našem kraju – Vidlič i Ponišavlje proglašeni zaraženim područjima afričkom kugom divljih svinja. 

afrička kuga pirot

– Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima mesnih zajednica, regionalnog i lokalnog Kriznog centra za suzbijanje afričke kuge divljih svinja, a u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, Uprave za veterinu i Nacionalnim kriznim centrom, dogovoreno da se leševi eutanaziranih domaćih svinja sa ovog područja odvoze u kafileriju u Ćurpiji. Leševi će biti prevoženi specijalnim blindiranim vozilom uz najveće biosigurnosne mere. Do sada nijedna domaća svinja nije bila zaražena, a nakon protesta meštana i bojkota inspektora kada je reč o završetku popisa domaćih svinja, dogovoreno je da se inspektorima na terenu omogući nesmetan popis koji je i završen. Inspektori nastoje da obezbede tampon zonu koja će sprečiti eventualno širenje ove visoko zarazne bolesti ka ostatku zemlje-kazala je načelnica Tončić. 

Eutanazirane svinje će biti specijalnim blindiranim vozilima biti prevožene u Ćupriju uz primenu najstrožih biosigurnosnih mera, potencirala je načelnica Tončić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker