Pirot - Mali Jerusalim

Na veličanstven način proslavljen Sabor Presvete Bogorodice – drugi dan Božića (video, foto galerija)

Drugi dan Božića – Sabor Presvete Bogorodice na veličanstven način proslavljen je danas u Malom Jerusalimu, uz prisustvo vladike niškog Arsenija koji je u,  prepunom vernika, Hramu rođenja Hristovog, uz pojce in monaštva Sukovskog manastira, služio svetu arhijerejsku liturgiju. 

U svom obraćanju vernicima, u svojoj besedi, vladika Arsenije podsetio je da se dan nakon velikog gospodnjeg praznika, odnosno drugog dana praznika, slavi onaj sveti koji je učesnik događaja koji je prethodnog dana proslavljan.

-Drugi dan Božića proslavljamo Sabor Presvete Bogorodice, to jeste Presvetlu Djevu Mariju, koja je rodila Gospoda i Spasitelja. Ove godine, taj dan pao je u nedelju, kada Crkva proslavlja bogooce Hristove po telu. To su svi oni iz plemena Davidovoga, koji su prethodili rođenju Hristovome, od Adama i Eve pa sve do rođenja Hristovoga-kazao je vladika Arsenije u svojoj besedi. Kolačar obeležavanja Božića za narednu godinu je direktor Sportskog centra Pirot Nenad Đorđević.

Današnji praznik posebno su svojim izuzetnim pojanjem uveličali monasi iz Sukovskog manastira.

Piroćancima je Božić čestitao i gradonačelnik mr Vladan Vasić. 

-Tradicionalno na drugi dan Božića vladika niški služi liturgiju u Pazarskoj crkvi. Čestitam i kolačarima, direktorima javnih ustanova, čestitam Božić Piroćancima i želim im puno sreće u 2023. godini-poručio je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker