Gradska hronikaOstale vesti

Na udomljavanje u azilu čekaju 184 psa

U Prihvatilištu za pse JP “Komunlac”   koje se nalazi sa leve stane autoputa Pirot – Niš (put za Muntinu padinu) ispred Regionalne deponije ima trenutno 184 psa. Avram Mekić rukovodilac Službe zoohigijene koja je zadužena za hvatanje pasa lutalica kaže da je ekipa svakodnevno na terenu. Ova služba reaguje u gradu gde ima čopora pasa i u selima po nalogu komunalne inspekcije.

U Službi zoohigijene kažu da  se godišnje iz azila udomi  između 60 i 80 pasa. Udomljavanje je besplatno, a psi se nakon hvatanja i dovođenja u azil čiste od parazita, sterilišu , vakcinišu i čipuju.  Udomljavanjem se oslobađa prostor za zbrinjavanje novih pasa koji su napušteni od strane svojih vlasnika i slobodno šetaju ulicama grada.

Avram Mekić rukovodilac Službe gradske čistoće i higijene kaže da su u čoporima najčešće vlasnički psi koji nisu čipovani i koji su pušteni da slobodno šetaju gradom. On  apeluje na građane da vode računa o svojim ljubimcima, da ih ne puštaju na ulicu i podseća vlasnike koji na keju šetaju svoje ljubimce da ih ne puštaju s lanca i da pokupe izmet koji ostaje iza njih.

I veterinari apeluju na humanost i mole građane da ne izbacuju svoje ljubimce jer su psi lutalice najčešće bili nečiji kućni ljubimci. Dr Vet Miodrag Jovanović kaže da je naročito nehumano kada građani izbace okot svojih ljubimaca. On apeluje na strpljenje, da mladunci napune barem mesec dana i da ih tada vlasnici ponude na udomljavanje u protivnom teško da mogu preživeti jer zahtevaju posebnu negu i hranjenje na svaka dva sata.

Služba zoohigijene JP “Komunalac” u okviru koje funkcioniše Prihvatilište za pse  je prvenstveno osnovana za hvatanje pasa lutalica. Na ovim poslovima su angažovana tri radnika. Zoohigijeničarska služba opremljena je uređajima kojima može da se vrši identifikacija čipovanih pasa, a koja se sprovodi u saradnji sa Veterinarskom Klinikom Pirot, koja vodi evidenciju pasa.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker