Kultura

Na skupu u Prijepolju pirotski “zavičajci” predstavili digitalizaciju Zavičajnog odeljenja pirotske Narodne biblioteke

U Prijepolju, u organizaciji Biblioteke „Vuk Karadžić“, održan je okrugli sto na temu „Portret zavičajnog odeljenja moje biblioteke“. Stručni tematski skup koji se devetu godinu zaredom održava u prijepoljskoj biblioteci okupio je bibliotekare „zavičajce“ iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja tema dala je izlagačima radova slobodu da predstave istorijat i najznačajnije aspekte rada i delovanja zavičajnih odeljenja.

foto Narodna biblioteka Prijepolje

Istaknute su vrednosti koje ove vrste fondova imaju za lokalnu zajednicu, obim, način nabavke građe, ali i inovacije koje se primenjuju u njihovom radu. Naročito je istaknuta važnost digitalizacije ovih zbirki kako bi se građa učinila dostupnom što većem broju korisnika, ali i sačuvala od fizičkih oštećenja.
U radu skupa učestvovali su zavičajci iz Užica, Bihaća, Pirota, Bačke Palanke, Plava, Obrenovca, Zrenjanina, Bijelog Polja, Prijepolja. Pirotski bibliotekari su u Prijepolju predstavili digitalnu transformaciju zavičajnog odeljenja pirotske biblioteke i upoznali kolege sa novinama na polju digitalizacije bibliotečke građe i njihovoj praktičnoj primeni u projektu ,,Zavičajne digitalne kolekcije”. Radovi bibliotekara sa okruglog stola će biti objavljeni u okviru štampanog zbornika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker