Dimitrovgrad

Na sedmi rođendan FAR nastavlja borbu za medijske slobode i sopstveni opstanak

FAR 1. marta obeležava svoj sedmi rođendan uz borbu za objektivno, profesionalno i pošteno novinarstvo i sa nadom da će godine koje dolaze stvoriti znatno bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na nacionalne i verske razlike.

Osnovan tačno pre sedam godina 1. marta 2016. FAR je prošao trnovit put pun izazova i prepreka, ali i sa puno medijskih priča na bugarskom i srpskom jeziku, poštujući standarde profesionalne žurnalistike bez političkog uticaja, senzacionalizma i tabloidizacije.

Postojanost, analitičnost i mudrost su neke od osobina koje se pripisuju broju sedam, upravo onom broju čiji rođendan slavi ovaj medij civilnog društva sa sedištem u Dimitrovgradu (Caribrodu) i koji kao svetionik osvetljava medijski put svojim čitaocima i gledaocima u Srbiji, Bugarskoj i regionu.

Negovanje tradicije, jezika i kulture bugarske nacionalne manjine u Srbiji i stvaranje multikulturalnog mosta između Srbije i Bugarske bila je i ostaće jedna od glavnih misija FAR-a. Pored toga što je postao prepoznatljiv kao medij koji gaji vrednosti bugarske zajednice, FAR promoviše istinske ljudske vrednosti, tolerantnost, demokratiju i prezentuje značajne informacije iz svih sfera življenja kroz raznovrsne oblike medijskog izražavanja, analitičko novinarstvo i televizijsku produkciju.

FAR se rukovodi poštovanjem Zakona o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije i priihvatio je nadležnost Saveta za štampu kao član Asocijacije online medija (AOM). 

Ostvario je odličnu saradnju sa misijom OEBS-a u Srbiji, Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske, Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu i Generalnim konzulatom u Nišu, Nacionalnim savetom bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Bugarskom telegrafskom agencijom (BTA), Izvršnom agencijom za Bugare u dijaspori, reprezentativnim medijskim i novinarskim udruženjima i medijima u Srbiji – NUNS, NDNV, BIRN, UNS, Savet za štampu, Organizacija CRTA, Slavko Ćuruvija fondacija, Media i reform centar Niš, Južne vesti, Glas Šumadije, Pančevo Si Ti, list Novo Bratstvo iz Niša, Nova Radio-televizija Bosilegrad, Portal Glas Press, Dopisništvo RTS-a iz Pirota, Televizija Pi Kanal, Portal Pirotske vesti, KIC Caribrod, KIC Bosilegrad, KIC Zvonci, KIC “Jerma” Pirot, Bugarsko-srpski centar Vranje, Udruženje “Pametnik” iz Beograda, Udruženje “Šopsko oro” iz Pančeva, Društvo za bugarski jezik, književnost i kulturu i Udruženje “Srpsko-bugarsko prijateljstvo” iz Novog Sada, Udruženje banatskih bugara “Ivanovo-Banat”, Crveni krst Dimitrovgrad, Crveni krst Bosilegrad, Nišvil džez festival, Sajber Dragon iz Beograda, DIP Production, Maringoo i Organizacija Stado iz Dimitrovgrada, kao i sa drugim medijima i nevladinim organizacijama slične uređivačke i programske orijentacije, kulturno-obrazovnim ustanovama, humanitarnim orgaizacijama i sportskim kolektivima u Srbiji, Bugarskoj i regionu.

Negativan trend političkih pritisaka i pretnji nije mimoišao i FAR. Nepravedna i nameštena raspodela finansijskih sredstava na obesmišljenim medijskim konkursima, ucene, omalovažavanje, netransparentnost rada pojedinih lokalnih političara i njihova demonstracija moći, pokušaj urušavanja ugleda FAR-a… Sve je to deo naše stvarnosti.

Ekipa Internet Portala FAR (www.far.rs), FAR TV-a, časopisa za decu i mlade FARČE i Udruženja građana “Emblema” koje je njihov osnivač, ponosi se onim što je nakon svih ovih godina stvorila i pružila svom ne malom auditorijumu. 

Ponosi se i svom izdavačkom delatnošću uz podatak da je tokom prethodne godine uz pomoć svog istraživačkog tima izdala dvojezičnu brošuru o medijima na bugarskom jeziku u Srbiji autora Nedima Sejdinovića, istaknutog medijskog analitičara. Na sedmu godišnjicu svog osnivanja udruženje „Emblema“ je objavilo svoju prvu knjigu pod naslovom „U žbunju pogleda“ poznate dimitrovgradske pesnikinje Elizabete Georgiev.

Na svoj sedmi rođendan FAR upućuje zahvalnost svim saradnicima, volonterima, prijateljima, čitaocima i gledaocima koji ga godinama prate putem sajta www.far.rs, YouTube kanala i društvenih mreža – Facebook, Twitter i Instagram. Zahvaljuje se svim građanima koji ga podržavaju, hvale, predlažu teme bitne za širu društvenu zajednicu, kritikuju… 

“Potrudićemo se da i dalje budemo u službi građanki i građana i medijske kreativne integracije Evrope na samom putu ka Evropskoj Uniji kojoj težimo”, poručuje kolektiv FAR-a.

Redakcija FAR-a

Foto ilustracija: Milana Videnov Milanov

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker