Lokalna samouprava

Na prigodan način Pirot obeležio 22. godišnjicu od NATO agresije – odata počast poginulim Piroćancima

Povodom dvadeset dve godine od NATO agresije na našu zemlju, i u znak sećanja na poginule Piroćance u ratovima od 1991. do 1999. godine, danas je, u organizaciji grada Pirota, odžan komemorativni skup u Karađorđevom parku u Pirotu. Na spomenik “Cvet mladosti” vence i cveće položili su članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Uprave grada, Vojske Srbije, Policijske uprave, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, predstavnici ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, SUBNOR – a, Društva za negovanje tradicje oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Odreda izviđača, političkih partija i građani.  

U ime Uprave grada prisutnima se obratio, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić. On je, pored ostalog, rekao da se posle toliko godina mnogo toga promenilo, da mu je drago što su danas deca palih boraca odrasli i svoji ljudi. Žali zbog činjenice da mnogi od njih nisu uspeli da sviju porodično gnezdo. Colić kaže da se i danas, posle 22 godine, traže razlozi za nepotrebnu pogibiju pirotskih sinova, ali i krivci koji se mogu pronaći svuda.

“Čini mi se da nismo bili dovoljno svesni činjenice da je bolje i sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati, a kamo li sedamdeset dva. Krivce možemo tražiti svuda, u nama samima, ali i u vlastima zemalja koje su sebi dale za pravo da tumače ljudska prava po svom nahođenju, i da štiteći, tobože, nečija tuđa prava oduzimaju najneprikosnovenije pravo, a to je pravo na život srpskim sinovima. Jedno je istina, ova deca koja su poginula braneći Srbiju nisu kriva nikome ni za šta. Njihovom smrću bačena je ogromna senka na medjunarodno javno pravo, na medjunarodno humanitarno pravo, na koncept ljudskih prava uopšte. Rat 1999. godine započeo je medijskim spinovanjem i lažnim izveštavanjem o situaciji na Kosovu. Agresija na našu zemlju počela je bez odobrenja Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija, organizacije koja je 1948. nastala kako bi štitila ljudska prava svakog na ovoj zemaljskoj kugli. Taj rat se završio Rezolucijom 1244 u okviru istih Ujedinjenih nacija, a koju su inicirale iste zemlje koje tu Rezoluciju ne poštuju. Vidite paradoks, da rat počne gaženjem svih principa Ujedinjenih nacija, a da se završi Rezolucijom koju 22 godine gaze, i prave se kao da ne postoji. Naši vojnici samo su branili svoju zemlju. U ime Gradske uprave njima i njihovim porodicama još jednom se zahvaljujem i klanjam se”- rekao je Colić.

 

U svom obraćanju, istoričar, Vladica Tošić, istakao je da je reč o brutalnoj agresiji NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Pirot i Srbija komemorativnim skupovima i drugim aktivnostima neguju kulturu sećanja i čuvaju prošlost od zaborava prenoseći je na sadašnje i buduće generacije da znaju da pripadaju junačkom narodu, prkosnoj zemlji  koja je hrabro i odlučno te 1999. godine bila na branika svoje otadžbine i hrabro se suprotstavila NATO alijansi  braneći svoju slobodu i pravo na samostalnost i nezavisnost.

“Negujući kulturu sećanja čuvamo sećanje na naših 26 Piroćanaca koji su zajedno sa mnogim srpskim vojnicima, u ratovima od devedesetih do devedeset devete, ugradili sebe u Aleju velikana ratnika svih prethodnih ratova. Mi nemamo pravo na zaborav. Onaj ko zaboravlja dozvoliće da mu se prošlost ponovi. Prošlost se nikad ne zaboravlja, prošlost je putokaz u budućnost. Pirot pamti, Srbija pamti, Pirot se seća , Srbija se seća. Pirot i Srbija nikada neće zaboraviti i oprostiti nevino stradanje osamdeset devetoro dece tokom brutalne NATO agresije”- rekao je Vladica Tošić.

foto Gradska uprava Pirot

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker