Gradska hronika

Na pirotskoj pijaci sve slabija ponuda svežih proizvoda, cene u porastu

Na pirotskoj pijaci je sve slabija ponuda svežih proizvoda a cene istih u porastu. Proizvođači koji dolaze iz drugih krajeva najavljuju zimsku pauzu dok se lokalni proizvođači pripremaju za prodaju drugačijeg asortimana. Ocena prodavaca je da je protekla sezona bila jedna od najslabijih. 

Dobrica Stamenković iz Stajkovca prodaje robu svakodnevno na pirotskoj  pijaci već godinama unazad. Potražnja je kaže opala, robe je sve manje,  rasprodaće kupus, kornišone i papriku koja je preostala i već sledeće nedelje odlazi iz Pirota a na pirotsku pijacu vraća se ponovo maja meseca sa svežom robom. Ona kaže da se njena porodica bavi proizvodnjom povrća i da su proteklih meseci u Pirotu prodavali ajvarsku paprika, paradajz i kupus. “Kornišoni su sada 100 dinara, kupus je 30 a ljuta paprika 5 dinara komad. Samo da prodam to šteta je da ostaje tako” – kaže Dobrica.

Sezona je već pri kraju pa su zbog  slabe ponude pojedini proizvodi poskupeli. Paradajz je sada 250 dinara, karfiol je 200 dinar , plavi patlidžan i tikvice 150 a  kupus od 30 do 40.  Paprika u zavisnosi od kvaliteta košta od 100 do 180 dinara po kilogramu.

Piroćanka, Radmila Vidanović koja na pijaci  prodaje robu iz Pirota i Leskovačkog kraja, kaže da je prodaja jako slaba jer mnogi kupci koriste mogućnost odloženog plaćanja u većim prodavnicama i marketima. “Ovde dolazi samo onaj ko baš mora, ko nema veliku penziju. Ljudi kupuju dve, tri šargarepe, pola kilograma luka, pet šest parika, jedan ili dva paradajza,  što kažemo mi u Pirotu “da pomine”. Veći potrošači kupuju u većim radnjama, plaćaju čekovima, karticama” – kaže prodavačica na pijaci Radmila Vidanović.

“Kupujem sve na pijaci. Kupujem i u marketima ali ovde dolazim za sitne namirnice za domaćinstvo. Zimnicu smo spremili, sada samo vitamine ovako kupujem” – kaže penzioner, Petar Živković.

“Samo za dnevne potrebe kupujem na pijaci. Navikla sam da svratim i kupim ono sto mi je potrebno” – kaže penzionerka Dragoslava Živković.

Angelina Milošević iz Berilovca, pored svežih proizvoda na pijaci  prodaje  zimnicu. Tegla ajvara košta 1000 dinara, tegla pečene paprika je 500 dinara. Ona kaže da se ne isplati jer je reč o kvalitetnim, domaćim proizvodima. Pripremila je oko 150 tegli ajvara ali prodaja slabo ide. Ona je i u zimskom periodu na pijaci, prodaje kaže samo ono što sama  proizvede. “ Ova jesen je bila baš slaba, ranije se kupovalo mnogo više, išla je prodaja a sada ljudi kupuju po većim diskontima ali to nije taj kvalitet. Ovaj ajvar sam kuvala na drva, isti takav sam pripremila za unuke, mnogo je velika razlika između ovakvog ajvara i onog industrijskog” – kaže Angelina Milošević.